Kayıp bir insana ait olduğu sanılan kafatası neredeyse 8 bin yıllık çıktı

Kalıntılar Üst Siyu Topluluğu'ndan yetkililere teslim edilecek

Kafatasının MÖ 6 bin ile MÖ 5 bin 500 arasında yaşamış bir kişiye ait olduğu tespit edildi (Renville County Şerif Ofisi)

Yetkililer geçen yıl ABD'nin Minnesota eyaletinde kanocuların keşfettiği parçalanmış insan kafatasının yaklaşık 8 bin yıllık olduğunu duyurdu ve Amerikan yerlisi yetkililere verileceğini ekledi.

Renville County Şerifi Scott Hable, kafatasını geçen yaz iki kanocunun Minneapolis'in yaklaşık 180 km batısında, kuraklıktan suyu tükenmiş Minnesota Nehri'nde bulduğunu söyledi.

Kafatasının kayıp bir kişiyle ilgili olabileceğini düşünen Renville County Şerif Ofisi, onu Midwest Adli Tıp Ofisi'ne ve FBI'ın adli antropoloğuna teslim etti.

Araştırmalarını yaptıktan sonra karbon tarihleme yöntemi uzmanların, kafatasının muhtemelen MÖ 6 bin ile MÖ 5 bin 500 arasında yaşamış genç bir adama ait olduğunu saptamasını sağladı.

Yetkililer, tepesindeki çökmüş bir bölgeden yola çıkarak, kafatasının keskin olmayan bir cisimle aldığı darbe sonucu travmadan mustarip olabileceğini ekledi.

Şerif ofisinden geçen hafta yapılan açıklamada, "Gıda yoluyla atmosferden gelen karbon-14, kemikler olgunlaşırken onların bünyesine dahil olur" denmişti.

Karbon-14'ü gözden geçirirsek, bu kişi Amerikan beslenme biçiminin kapsamının dışında kalan ağır bir deniz diyeti veya mısır, inci darı veya sorgum bakımından yüksek bir beslenme biçimine sahip omalı.

Şerif ofisinden yapılan açıklamada, "Mevcut bilim ve teknoloji gerçekten inanılmaz ve bu soruşturmada bize yardımcı olacak ortaklara sahip olduğumuz ve bu küçük tarihi parçayla karşılaştığımız için şanslıyız" ifadesi yer almıştı.

Minnesota Public Radio'ya göre Hable, "Kemiğin bu kadar eski olması bizim için tamamen şoke ediciydi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şerif ofisi, keşifle ilgili Facebook'ta yaptığı paylaşımın ardından, atalarına ait kalıntıların fotoğraflarının yayımlanmasının kültürleri için saldırganca olduğunu söyleyen Amerikan yerlilerinin ciddi eleştirileriyle karşılaştı.

Bunun ardından Hable'ın ofisi gönderiyi sildi. Hable "Bunun herhangi bir şekilde saldırganca olmasını istemedik" dedi.

Minnesota Yerli İşleri Konseyi Kültürel Kaynaklar Uzmanı Dylan Goetsch, Amerikan Yerlilerinin kalıntılarının bakımı ve iadesini düzenleyen eyalet yasalarının gerektirdiği üzere keşif hakkında ne konseyin ne de eyalet arkeoloğunun bilgilendirildiğini söyledi.

Goetsch, Facebook gönderisinin kafatasının ait olduğu kişiye Amerikan Yerlisi demeyerek ve kalıntılardan "küçük bir tarihi parça" diye bahsederek "kültürel duyarlılıktan tamamen yoksun olduğunu gösterdiğini" söyledi.

Minnesota Eyalet Üniversitesi'nde antropoloji profesörü olan Kathleen Blue, "8 bin yıl önce muhtemelen Minnesota'da o kadar çok kişi dolaşmıyordu çünkü buzullar bundan sadece birkaç bin yıl önce geri çekilmişti" dedi.

O dönem hakkında pek bir şey bilmiyoruz.

Kalıntılar Üst Siyu Topluluğu kabile yetkililerine teslim edilecek.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU