İYİ Partili Tatlıoğlu: Erdoğan'ı geçen üç aday var; gün geldiğinde bu isimlerden hangisiyle daha iyi kazanılacağı belirlenecek

"Bence ortak adayı belirlemek en kolay iş"

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Grup Başkanı Prof. İsmail Tatlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ı geçebilecek üç adayın olduğunu söyledi. Tatlıoğlu bu isimlerin Meral Akşener, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu olduğunu belirtirken “O gün geldiğinde bu isimlerden hangisiyle daha iyi kazanılacağı belirlenecek” dedi.

Tatlıoğlu, Daktilo1984 YouTube kanalında yayınlanan Nabız programında İlkan Dalkuç ve Beril Eski’nin sorularını yanıtladı.

"Erdoğan'ın istifa edip görevi devretmesi gerekirdi"

Tatlıoğlu, “Ekonomik durum iyiye gitmiyor. Buna paralel olarak bir erken seçim ihtimali var mı, yoksa hükümet sonuna kadar zorlar mı?” şeklindeki soruya şu değerlendirmeyi yaparak yanıt verdi:

Erdoğan’ın, o kadar başarıları var, en geç geçtiğimiz sonbaharda istifa ederek yeni kadrolara Türkiye’yi devretmesi gerekirdi. Ama çok ciddi bir kirlilik var, yüzlerce yolsuzluk iddiası var, o yüzden bu işler kolay bırakılamıyor. Türkiye’de hemen saysak 20 tane liyakatli Merkez Bankası Başkanı da çıkar, birinci sınıf 20 tane Diyanet İşleri Başkanı da çıkar. Ama bunu yapmadılar. 2 yıldır düşen bir Ak Parti var. Oylarının üçte birini kaybetmiş bir Ak Parti ve oylarının yarısını kaybetmiş bir MHP var. Dolayısıyla, siyasal sorumluluk olarak bu şartlarda ülkeyi seçime götürmek gerekirdi. Ama Haziran itibarıyla ülke bir seçim atmosferine girmiş durumda. Ekim, Kasım gibi bir seçime gidilebileceği söyleniliyor. Çünkü bu hükümet bir kış daha geçiremeyebilir. Ama bir yandan da gidebildiği kadar gitme arzusunda bir Erdoğan var. Erdoğan’ın oyu eskiden Cumhur ittifakının oyundan yüksekti. Bu son 8 aydır Erdoğan, Ak Parti-MHP toplamından daha düşük bir oya sahip. Onanma gücü düştü ve giderek azalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Cumhur İttifakı’nın adayını belirlemesi ise Millet İttifakı’nın belirlemesinden daha zor"

Altılı masa bir iş birliğidir. Bunun 3 temel amacı var. Birincisi, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemdir. Seçimde 2 seçenek olacak: Başkanlık sistemi ve demokratik parlamenter sistem. Dolayısıyla, altılı masa ilk amacına ulaştı. İkinci amaç ortak adaydır. Üçüncü temel amaç da seçim güvenliğini sağlamaktır. Genel Başkanımız başbakan olmak istediğini açıklayarak gelecek dönemde Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçileceğini ve başbakanın ülkeyi yöneteceğini de vurgulamış oldu. Altılı masa kiminle kazanılacağı konusunu ciddi şekilde masaya yatıracak ve bu da bugünün bilimsel yöntemleriyle ortaya çıkıyor. Bugün üç aday Sayın Erdoğan’ı geçiyor: Meral Akşener, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu. O gün geldiğinde bu isimlerden hangisiyle daha iyi kazanılacağı belirlenecek ve seçilen isimle bir protokol yapılacak, hangi görevleri üstleneceği belirlenecek, yardımcıları ve hükümeti belirlenecek ve seçime bu şekilde girilecek. Herkes aday olabilir ama temel olarak Türkiye’de bir kampanya yürütebilecek, kampanyası Millet İttifakı’nın prensipleriyle uyumlu olacak ve yapılacak protokole bağlı bir aday olması gerekir. Bence ortak adayı belirlemek en kolay iş ve şu an Cumhur İttifakı’nın adayını belirlemesi ise Millet İttifakı’nın belirlemesinden daha zor. Çünkü düşüş içerisindeler. 

Söyleşinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.

 

Daktilo1984, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU