101 yaşındaki eski Nazi toplama kampı gardiyanı hakkında 5 yıl hapis cezası istendi

3 bin 518 mahkumun ölümünde rol oynadığı öne sürülen Josef Schuetz, Holokost'taki savaş suçlarından yargılanan en yaşlı kişi

Schuetz hakkındaki tüm suçlamaları reddediyor (AP)

Almanya'da savcılar, 101 yaşındaki eski Nazi toplama kampı gardiyanı için 5 yıl hapis cezası istedi.

Salı günü Brandenburg eyaletinde görülen duruşmada, Josef Schuetz'ün II. Dünya Savaşı'nda Sachsenhausen toplama kampında 3 bin 518 mahkumun katledilmesinde "isteyerek ve bilerek" rol oynadığı savunuldu.

Savcılardan Cyrill Klement, Holokost'ta işlenen savaş suçlarında rol oynamakla yargılanan en yaşlı mahkum olan Schuetz'le konuşmasında, "Kurbanların insanlık dışı muamele görmesini kabul ettin ve bunu sineye çektin" dedi.

Schuetz'ün 1942-1945'te başkent Berlin'in kuzeyindeki Oranienburg'da yer alan kampta, Nazi Almanyası'ndaki önemli paramiliter oluşumlardan SS (Schutzstaffel; Almanca "Koruma Taburu") üyesi olarak görev yaptığı iddia edildi.

Öte yandan Schuetz "kesinlikle hiçbir şey yapmadığını" savunarak kampta yaşananlardan haberdar olmadığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcı Klement, Schuetz'ün iddialarına inanmadığını belirterek "Bu 'Biz hiçbir şey bilmiyorduk' hikayesine inanmıyorum" dedi.

Zanlı, 1942'de Sovyetler Birliği'ne ait savaş esirlerinin kurşuna dizilerek öldürülmesinde ve zehirli Zyklon B gazıyla mahkumların katledilmesinde rol oynamakla suçlanıyor.

Davası ekimde başlayan Schuetz'le ilgili kararın haziran başında verilmesi bekleniyor.

1942-1943'te Polonya'nın güneydoğusundaki Sobibor toplama kampında gardiyan olarak görev yapan John Demjanjuk'un, yaklaşık 28 bin Yahudi'nin katledilmesinde rol oynadığı gerekçesiyle 2011'de 5 yıl hapis cezası alması, sonraki davalar için temsil niteliğinde olmuştu. Demjanjuk, ertesi yıl 92 yaşında hayatını kaybetmişti.

2016'daki duruşmadaysa Auschwitz'de muhasebeci olarak görev yapan Oskar Gröning 4 yıl, aynı kampta çalışan eski SS gardiyanı Reinhold Hanning ise 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

2020'de de 93 yaşındaki eski SS gardiyanı Bruno Dey iki yıl ertelemeli hapis cezası almıştı.



Independent Türkçe, Times of Israel, Deutsche Welle

DAHA FAZLA HABER OKU