Akif Beki: Konut baronlarını bekleyen suçlama

“O darbeci baronlar ki; halkı adeta perişan ederek iktidarı devirmek olan karanlık emelleri, dünyada sır değil. Vay onların haline”

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Akif Beki, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün duyurduğu “konut kredisi” hakkında yazdı. Beki, kredinin konut fiyatlarını şişireceğini ifade ederken ilerleyen günlerde “krediyi boca etmek suretiyle fiyatları roket hızıyla Ay’a zıplatan konut baronlarının peşine düşüleceğini” söyledi.

Beki, bugünkü köşe yazısında Erdoğan’ın duyurduğu konut kredileri hakkında şu görüşlerini dile getirdi:

Ekonomist değilim ama ben bile şunu görebiliyorum; sudan ucuz krediyle piyasayı TL’ye boğarsanız, enflasyonu daha beter patlatırsınız. Kaldı ki uyarmayan ekonomist yok. Müjdesini, Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Yüzde 1’in altında faizle yani bedavaya, 10 yıl geri ödemeli konut kredisi kullandırılacak. 2 milyon liraya kadar. Bir milyonluk kredi çekerseniz, aylık taksidi 15 bin liralara; 2 milyonluk çekerseniz, 30 bin civarlarına geliyor. Böylece müteahhitlerin elindeki konut stokları eritilecek, inşaat sektörü canlandırılacak ve dar gelirlilere ev alma imkanı sağlanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Nasıl fikir ama, büyük destek...” diyen Beki, şöyle devam etti:

Yeter ki dar gelirliler, aylık 15 ila 30 bin liracık arası taksit ödeyebilsinler. Bir taşla üç kuş, sihirli formül, maşallah! Tek fenalığı, konut fiyatlarını daha da şişirecek olmasıyla sınırlı değil. Piyasaya basılan parayı, muslukları açarak fazlasını şırınga etmek suretiyle bollaştırıp enflasyonu çok daha coşturmasından korkuluyor. TL’nin değersizleşmesine, alım gücünün düşüp pula dönmesine yol açan durum.

Bu kredilerin arkasından neler yaşanacağının ortada olduğunu belirten Beki, şunları söyledi:

Bugün uyaranlar, başta felaket tellallığıyla suçlanacak. Dış güçlerin borazanı gibi gösterilecekler. Halkın yararına, milletin lehine hiçbir müjdeye sevinmedikleri, zaten cinslerinin cibilliyetlerinin bu olduğu söylenecek. Sonrasını ise biliyorsunuz, klasik son işte. Korkulan felaket başa gelip uyarılar bir bir gerçek çıkınca bu kez iktidar, ‘evet sıkıntı var ama biz yapmadık’ diyecek. Konut fiyatları roketi ateşlenmiş, zamlar yol alıp fırlatıldığı yörüngeye oturmuş. ‘Kim yaptı ki’ diye sağa sola bakılıp suçlu aranmaya başlayacak. Ve ucuz krediyi boca etmek suretiyle fiyatları roket hızıyla Ay’a zıplatan konut baronlarının peşine düşülecek. Halk, ev sahibi olma hayallerine kan doğrayan o fırsatçılara ezdirilmeyecek. O darbeci baronlar ki; halkı adeta perişan ederek iktidarı devirmek olan karanlık emelleri, dünyada sır değil. Vay onların haline! Başlarına gelecek var, şu yaklaşan tufana bakıp ürpermez mi içleri?

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU