Dünyada bir ilk: Birleşik Krallık onları Ruanda'ya göndereceğini göçmenlere bildiriyor

Doğu Afrika ülkesine ilk uçuşların gelecek aylarda düzenlenmesi bekleniyor

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel ve Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta, 14 Nisan'da sığınmacılarla ilgili anlaşmayı imzalarken (AFP)

Sınır dışı ederek Ruanda'ya gönderme planlarının ilk kez bir göçmen grubuna bu hafta tebliğ edileceğini Birleşik Krallık (BK) İçişleri Bakanlığı doğruladı.

BK hükümetinin tartışmalı yeni politikası (bu yılın ocak ayından itibaren yasadışı yollarla ülkeye gelen) sığınmacıların iltica başvuruları değerlendirilirken Doğu Afrika ülkesine gönderilmesini öngörüyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan pazartesi gecesi yapılan açıklamada, ilk uçuşların gelecek aylarda düzenlenmesinin öngörüldüğü belirtilirken, hükümetin "BK'den gönderilmeyi bekleyen kişileri gözaltına alma yetkisine sahip olduğu" da eklendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şurası neredeyse kesin ki, bu politikadan etkilenen bazı kişilerin avukatları, müvekkillerinin BK'den gönderilmesini durdurmak için dava açacak: Hamleyi protesto eden hayır kuruluşlarının dikkat çektiği bir dizi yasal güçlük bulunuyor.

Göçmenlerin başvuruları onaylanırsa, onlara BK'ye sığınma hakkı verilecek ya da ülkede mülteci statüsü sağlanacak.

Başvurusu onaylanmayıp Ruanda'da kalmak isteyenlerinse, diğer göç güzergahlarına vize başvurusu yapma şansı olacak. Fakat yine de sınır dışı edilerek kendi ülkelerine gönderilme ihtimaliyle karşı karşıya kalabilecekler.

Boris Johnson, on binlerce kişinin gelecekleriyle ilgili haberleri beklerken Ruanda'ya gönderilebileceğini söylemişti.

Ruanda'yı ziyaret ederek ülkenin Dışişleri Bakanı Vincent Biruta'yla mutabakata varan Priti Patel, plan geçen ay açıklandığında bunu "dünyanın bu türden ilk" anlaşması olarak nitelemişti.

BK İçişleri Bakanı şunları da söylemişti:

Britanya'nın iltica sistemi bozuk olduğu için suçlular, BK vergi mükelleflerine muazzam maliyetler çıkararak insanları sömürüyor ve yasadışı yollardan ülkemize sokuyor.

Ruanda'yla kurduğumuz ve dünyaya örnek olacak bu göç ortaklığı, BK'ye tehlikeli, gereksiz ve yasadışı yolculuklar yapanların sığınma başvurularının değerlendirilmesi için Ruanda'ya gönderilebilmesi ve yaşamlarını orada yeniden inşa etmesi anlamına gelecek, ki bu da insan kaçakçılarının iş modellerinin sekteye uğratılması ve can kayıplarının önlenmesine katkı sağlayacaktır.

Bu sürecin sadece ilk aşaması ve bazıları sürece engel olmaya ve ülkeden gönderme işlemlerini geciktirmeye çalışacağı için bunun biraz zaman alacağının farkındayız.

Britanya halkının paramızın, kanunlarımızın ve sınırlarımızın kontrolünü geri kazanmak için oy verdiği değişiklikleri yerine getirmek üzere hareket etmekten vazgeçmeyeceğim.

PA haber ajansının analiz ettiği hükümet verilerine göre Manş Denizi'ni geçerek bu yıl şu ana kadar BK'ye ulaşanların sayısı en az 7 bin 739. Bu sayı, 2021'in aynı dönemindeki sayının (2 bin 439) üç katından daha fazla.

 

* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU