Mısır'daki kanlı saldırıyı IŞİD üstlendi

En az 11 askerin öldüğü olay, ülkede son yılların en kanlı eylemlerinden biri oldu

Ölen askerlerden en az biri subaydı (AFP)

Mısır'da Süveyş Kanalı'nın doğusundaki bir su arıtma tesisine düzenlenen ve en az 11 askerin öldüğü, 5'inin de yaralandığı saldırıyı IŞİD'e bağlı bir grup üstlendi. 

Örgütün haber ajansı olarak bilinen Amaq, saldırıyı üstlenme açıklamasını Telegram üzerinden yayımladı. 

Cumartesi günkü saldırı, son yıllarda Mısır'da güvenlik güçlerine karşı yapılan en ölümcül eylemlerden biri oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazar günü farklı yerlerde düzenlenen cenaze törenlerine binlerce kişi katıldı. 

ABD, Fransa ve Afrika Birliği saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Abdülfettah es-Sisi, ülkenin en üst düzeydeki komutanlarıyla bir araya gelerek saldırıyı ele aldı. 

Mısır'ın İsmailiye ilindeki Kantara kasabasında gerçekleşen olayda saldırganlar su arıtma tesisindeki güvenlik noktasında bekleyen askerlere saldırmıştı. Ordunun açıklamasına göre, çatışmanın ardından kaçan saldırganlar, Sina'da boşaltılmış bir bölgeye doğru kovalandı. Ancak sonrasında yakalanıp yakalanmadıklarıyla ilgili bir bilgi paylaşılmadı. 

Mısır'da seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013'te devrildiği darbenin ardından Sina Yarımadası'nda IŞİD'le mücadele sertleşti. Özellikle Hıristiyanları ve güvenlik güçlerini hedef alan çok sayıda saldırı düzenlendi.

2018 şubatından sonra Mısır ordusunun Sina ve Nil Deltası'nın yanısıra Libya sınırındaki çöllerde düzenlediği bir dizi operasyonun ardından IŞİD saldırıları hız kesti. 
 

Independent Türkçe, AP, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU