Bilim insanları Ay toprağının karbondioksiti oksijene dönüştürebileceğini keşfetti

Bilim insanları uzayda insan yaşamını desteklemenin yeni olasılığını araştırıyor

Çalışma ay toprağının karbondioksiti oksijene dönüştürebileceğini ortaya koydu (NASA)

Bir araştırma Ay toprağının karbondioksiti oksijene dönüştürebildiğini ortaya koyarak uzayda insan yaşamını desteklemek için kullanılması olasılığına işaret etti.

Joule adlı bilimsel dergide yayımlanan raporda ay toprağının, bir ay üssünde yaşamı desteklemek ve uzayın daha fazla keşfedilmesine imkan sağlamak adına su, oksijen ve yakıt üretmek için güneş ışığı ve karbondioksitin yanı sıra kullanılabilecek aktif bileşikler içerdiğini ortaya koydu.

Çin'deki Nanjing Üniversitesi'nde malzeme bilimcisi ve raporun baş yazarı olan Yingfang Yao, "Stratejimiz sürdürülebilir ve uygun maliyetli Dünya dışı yaşam ortamına bir senaryo sunuyor" dedi.

Dünya dışı evrenin büyük ölçekli bir keşfini gerçekleştirmek istiyorsak faydalı yükü hafifletmenin, yani Dünya'dan gelecek malzemelere mümkün olduğunca az miktarda bağlı kalıp bunun yerine Dünya dışı kaynakları kullanmanın yollarını düşünmemiz gerekecek.

 

Nanjing Üniversitesi'ndeki ekip

Nanjing Üniversitesi'ndeki ekip ay toprağı örneğini tutuyor (Yingfang Yao)


Daha önce bilim insanları Dünya dışında hayatta kalma stratejileri önermişti fakat çoğu Dünya'dan gelen enerji kaynaklarına ihtiyaç duyuyordu. Örneğin NASA'nın Perseverance Mars keşif aracı oksijen üretmek için gezegenin atmosferindeki karbondioksiti kullanabilen bir cihaz taşısa da uzay aracı enerjisini bir nükleer bataryadan sağlıyor.

Ne var ki bu sefer Dr. Yao ve meslektaşları uzaya taşınması gereken şeyleri en aza indirmek için Ay'daki en bol iki kaynaktan yararlanmayı umuyor: Güneş radyasyonu ve Ay toprağı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanlarından oluşan ekip Çin'in Chang'e-5 uzay aracı tarafından geri getirilen ay toprağını analiz ettiğinde örnekte bol miktarda demir ve titanyum içeren maddeler bulunduğunu belirlemişti. Şimdi suyu elektrolize etmek için ay toprağını kullanacak bir "Dünya dışı fotosentez" sistemi tasarlamayı umuyorlar.

Astronotların solunumla verdiği karbondioksit de toplanacak ve su elektrolizinden elde edilen hidrojenle birleştirilecek. Bilim insanlarına göre süreç yakıt olarak kullanılabilecek metan gibi hidrokarbonlar üreterek Ay'daki insan yaşamının uygun maliyetli bir şekilde sürdürülmesine imkan tanıyacak.

Ekip sistemi uzayda, Çin'in gelecekteki ay görevlerinde test etmeyi umuyor.

Raporun yazarları özet bölümünde şunları söyledi:

İnsanlı derin uzay keşifleri adına yürütülen önemli çabalar ışığında uzun vadeli keşifler için ay yaşam destek sistemini geliştirmek teknolojik ve bilimsel açıdan çok önemli. Saha kaynakları kullanımında ay, yerleşim ve seyahat için gereken yaşam desteğinin materyal temelini sağlayarak büyük bir fırsat sunuyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU