Eski ABD Savunma Bakanı Esper: Trump protestoculara ateş açılmasını istemişti

Eski Savunma Bakanı Mark Esper'e göre Trump "Onları vuramaz mısınız? Bacaklarından falan mesela?" diye sormuş

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 1 Haziran 2020'de Başkent Washington'daki Lafayette Park'ın karşısındaki Aziz John Episkopal Kilisesi'nin önünde kameralara poz verdikten sonra Gizli Servis'in eşliğinde Beyaz Saray'a geri yürüyor (AFP)

Siyahilerin Hayatı Önemlidir (Black Lives Matter) protestocuları 2020'de Beyaz Saray'ın önüne akın ederken dönemin başkanı Donald Trump'ın bir çözüm önerdiği bildirildi:

Vurun gitsin.

İddia, Trump'ın o dönemdeki savunma bakanı Mark Esper'in 10 Mayıs'ta yayımlanacak "A Sacred Oath: Memoirs of a Secretary of Defense During Extraordinary Times" (Kutsal Bir Yemin: Bir Savunma Bakanı'nın Olağanüstü Günlerdeki Anıları) adlı anı kitabında yer alıyor.

Esper, 2020 baharında George Floyd'un polis tarafından vahşice katledilmesine yönelik protestolar ülkeyi sarsarken eski başkanın başkent sokaklarını dolduran göstericilere giderek daha fazla öfkelendiğini söylüyor. Axios'un ulaştığı kesite göre kitapta Trump'ın "Onları vuramaz mısınız? Bacaklarından falan mesela?" diye sorduğu iddia ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Esper o anın "gerçeküstü olduğunu, Oval Ofis'in içindeki Resolute masasının (Britanya gemisi HMS Resolute'un kalaslarından yapılan, ABD Başkanı'nın kullandığı masa -ed.n.) önünde, Washington'da süregelen protestolar hakkında yüksek sesle şikayet eden yüzü kızarmış başkanın karşısında otururken bu ağır fikrin havada asılı kaldığını" söylüyor.

Pentagon'un en üst düzey yetkilisi cevabın hayır olduğunu bildiğini, sadece bunu söylemenin doğru yolunu bulması gerektiğini aktarıyor.

Esper "İyi haber, bu zor bir karar değildi" diye yazıyor:

Kötü haberse, Trump'ı bu düşünceden kaçınmaya çalıştığım karmaşayı yaratmadan çıkarmanın yolunu bulmak zorundaydım.

Alıntı gazeteci Michael Bender'ın "Frankly, We Did Win This Election: The Inside Story of How Trump Lost" (Açıkçası, Bu Seçimi Biz Kazandık: Trump'ın Nasıl Kaybettiğinin İçyüzü) adlı kitabında bu şiddet içeren emirleri aktaran açıklamasını doğruluyor.
 

George Floyd protestoları esnasında Beyaz Saray (AFP).jpg

Metin içi fotoğraf: Göstericiler George Floyd'un katledilmesini protesto etmek için 1 Haziran 2020'de Başkent Washington'da toplanırken polis Beyaz Saray yakınlarında güvenlik çemberi oluşturmuştu (AFP)


Bender "Trump ekibine ordunun müdahale edip protestocuları 'eşek sudan gelinceye kadar dövmesini' istediğini söyledi" diye yazmış ve Trump'ın kabine üyelerine defalarca "Vurun gitsin" dediğini eklemişti.

Bender eski başkanın yetkililerin bu fikre karşı çıkması üzerine yaklaşımını hafifçe yumuşattığını söylemişti.

Bender'ın aktardığına göre "Peki, o zaman onları bacaklarından veya belki de ayağından vurun" demişti:

Ama onlara sert davranın!

Nihayetinde, hiçbir protestocuya ateş açılmamıştı (fakat polis Lafayette Meydanı'nı boşaltmak için kimyasal maddeler kullanmıştı). Fakat Trump tehdit savurmaya devam etmişti.

Eski başkan 29 Mayıs 2020'de paylaştığı bir tweet'te "Yağma başladığında, ateş edilmeye de başlanır" demişti.

The Independent yorum için Trump'ın sözcüsüyle irtibata geçti ancak henüz yanıt alamadı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU