Ermenistan'da binlerce kişiden "Dağlık Karabağ'da taviz vermeyin" gösterisi

Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi uyardı: Ülkede gerçek bir kitlesel kargaşa tehdidi var

Başkent Erivan'da 17 Nisan'dan bu yana hemen hemen her gün Başbakan Nikol Paşinyan'a karşı miting düzenleniyor (AFP)

Ermenistan'da, Dağlık Karabağ'da "taviz verilmemesini" isteyen ve Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını talep eden muhalifler dün protesto gösterisi düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Erivan'da yapılan yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Gösteride yer alan Meclis Başkan Yardımcısı İşhan Sagatelyan, "Paşinyan halkın güvenine ihanet etti. Gitmesi gerekiyor" dedi.

2 Mayıs itibarıyla "sivil itaatsizlik" başlattıklarını belirten muhalif Sagatelyan, protesto hareketinin "yakın gelecekte hükümetin devrilmesini sağlayacağını" savundu.

AP haber ajansının aktardığına göre dünkü gösterilerde başkentin merkezi Fransa Meydanı'nda çöp tenekeleri ve banklarla barikat kuruldu ve yollar trafiğe kapatıldı. Bu sabah, yolu kapatan 125 gösterici gözaltına alındı.

Karabağ meselesi

Dağlık Karabağ, uluslararası hukuka göre Azerbaycan toprağı olarak kabul ediliyor. 

Bölgedeki Ermeniler, Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasıyla Azerbaycan'dan ayrılmak için silahlı mücadele başlattı ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin kurulduğu duyuruldu.

1994'te sona eren ve katliamlara sahne olan savaşta 30 bin kişi hayatını kaybetti. Birinci Dağlık Karabağ Savaşı'nı kazanan Ermenistan, Karabağ ve çevresindeki bazı bölgeleri işgal etti ve uzun süre boyunca kontrolü bırakmadı.

Ancak 27 Eylül 2020'de başlayan ve 10 Kasım 2020'de sona eren 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'yla bölgede dengeler değişti. 6 bin 500'den fazla cana mal olan savaştan sonra Rusya'nın arabuluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşması kapsamında Bakü, bölgenin büyük kısmında kontrolü sağladı. Rusya da ateşkesi kontrol etmek için yaklaşık 2 bin barış gücü askerini konuşlandırdı. 
 

Polis
Polis, eylemcilere sert şekilde müdahale etti (AP)


Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa Birliği'nin arabuluculuğunda geçen ay bir araya geldi ve barış görüşmelerinin hazırlıklarına başlanması talimatını verdi.

Ermenistan, Aliyev'in ilişkilerin normalleşmesi için sunduğu şu 5 ilkeyi kabul etmişti:

  • Devletlerin birbirlerinin egemenliğini, toprak bütünlüğünü, uluslararası sınırların dokunulmazlığını ve siyasi bağımsızlığını karşılıklı olarak tanıması.
  • Devletlerin birbirlerine karşı toprak iddiasında bulunmadığı ve gelecekte de bu tür iddialarda bulunulmama konusunda yasal bir zorunluluklarının olduğunun karşılıklı teyidi.
  • Birbirlerinin güvenliğini tehdit etmekten, siyasi bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne karşı tehdit ve güç kullanmaktan ve Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın amaçlarıyla bağdaşmayan diğer durumlardan kaçınılması.
  • Sınırların belirlenmesi ve diplomatik ilişkilerin kurulması.
  • Ulaştırma ve iletişim hatlarının açılması, diğer ilgili iletişim ağlarının kurulması ve çıkar alanlarında işbirliği.

Öte yandan bu ilkelerin "kabul edilemez" olmadığını söyleyen ve uluslararası toplumun, Ermenistan'ın Karabağ'a yönelik taleplerini azaltmasını istediğini belirten Paşinyan, ülkesinde muhalefetin tepkisini çekiyor. Erivan'da 17 Nisan'dan bu yana hemen hemen her gün miting düzenleniyor.

Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi ise "ülkede gerçek bir kitlesel kargaşa tehdidi" olduğunu bildirerek iki gün önce uyardı.

 

Independent Türkçe, AFP, AP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU