Üst düzey 10 ligin en değerlileri belli oldu: Süper Lig'de Kerem Aktürkoğlu zirvede, Fenerbahçe'den 3, Trabzonspor'dan 2 oyuncu ilk 10'da

Futbolda sezon sonu yaklaşırken aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 10 ligin en değerli 10 ismi belirlendi. En yüksek piyasa değeri 70 milyon euro ile Benficalı Nunez oldu. Süper Lig'in en pahalı ismi ise 20,3 milyon euro ile Kerem Aktürkoğlu

Listede ilk 10'a giren futbolcuların toplam değeri 492.6 milyon euro oldu / Fotoğraf: Pixabay

İsviçre merkezli Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), Avrupa'nın 5 büyük ligi dışında bulunan 10 üst düzey ligin piyasa değeri en yüksek oyuncularını listeledi.

Raporda oyuncuların yaşı, sözleşme süreleri ve rekabetçi takımda olmaları kriterleri baz alındı. Öte yandan araştırmada ismi geçen futbolcuların sözleşme bilgilerinin genel olarak bilinmesinin, sıralamaların gerçeği doğru bir şekilde yansıtması gerektiği savunuldu.

Buna göre Benfica'nın 22 yaşındaki genç yıldızı Darwin Nunez, listenin en değerli ismi olurken, Midtjlland'da forma giyen Joel Andersson ilk 100'e giren son isim oldu.

Süper Lig'de ise Galatasaray'da forma giyen Kerem Aktürkoğlu açık ara zirveye yerleşirken, Trabzonspor'un genç ismi Abdülkadir Ömür ilk 10'a girmeyi başardı.

 

Kerem Aktürkoğlu-AA.jpg
Kerem Aktürkoğlu / Fotoğraf: AA

 

Süper Lig'de ilk 10'un toplam değeri 120 milyon, Kerem Aktürkoğlu zirvede

Rapora göre Süper Lig'de ilk 10'a girmeyi başaran oyuncular, Galatasaray, Fenerbahçe, ve Trabzonspor'dan oluşurken Beşiktaş'tan kimsenin listede yer almaması dikkat çekti.

Galatasaray'da forma giyen Kerem Aktürkoğlu, CIES'in listesinde 20,3 milyon euro ile Süper Lig'in piyasa değeri en yüksek oyuncusu oldu. 

 

 

Sarı-kırmızılı forma ile bu sezon 49 maçta forma giyen Aktürkoğlu, 12 gol ve 10 asistle takımının en dikkat çeken oyuncusu olmayı başardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Henüz 23 yaş 5 aylık olan genç yıldızın İstanbul ekibiyle sözleşmesi 2025-2026 sezonu sonunda tamamlanıyor.

İlk 10'dan 5 futbolcunun yer aldığı Galatasaray'dan Victor Nelsson 14,1 milyon euro ile ikinci, Alexandru Cicaldau 13,8 milyon euro ile üçüncü oldu.

Fenerbahçe'nin Macar yıldızı Atilla Szalai'nin 13,4 milyon euro piyasa değeriyle dördüncü sıradan girdiği listenin beşinci ismi yine Galatasaray'dan Olimpiu Morutan (10,7 mlyn) olarak kayıtlara geçti.

 

Szalai-AA.jpg
Szalai / Fotoğraf: AA

 

Süper Lig'in en pahalı 10 ismi arasına girmeyi başaran Fenerbahçeli diğer oyuncular Ferdi Kadıoğlu ile Mergim Berisha.

Sarı-lacivertli formayı bu sezon 35 kez giyen Kadıoğlu'nun 9,7, 31 müsabakada takımda yer alan Berisha'nın ise 9,2 milyon euro piyasa değeri olduğu belirtildi.

 

Uğurcan Çakır - AA8.jpg
Uğurcan Çakır / Fotoğraf: AA

 

Trabzonspor'dan sadece Uğurcan ve Abdülkadir ilk 10'da yer aldı

2021-22 sezonunu şampiyonlukla taçlandıran Trabzonspor'dan sadece iki ismin listeye dahil olması raporda dikkat çeken diğer ayrıntı oldu.

Kalesinde sergilediği performansla şampiyonluğun en önemli isimleri arasında yer alan Uğurcan Çakır, 9,3 milyon euro ile listede sekizinci, Abdülkadir Ömür ise 9 milyon euro ile 10. sırada yer aldığı görüldü.

Her iki oyuncunun da sözleşmesi 2024'ün Haziran ayında sona eriyor.

CIES'in hazırladığı raporda Beşiktaş'ın genç yetenekleri Ersin Destanoğlu ile Rıdvan Yılmaz'ın yer almaması diğer bir ayrıntı olarak dikkat çekti.

 

Darwin Nunez-Benfica.jpg
Darwin Nunez / Fotoğraf: @SLBenfica

 

İlk 10'un toplam değeri 492 milyon euro

Avrupa'nın 5 büyük ligi dışındaki 10 üst düzey ligdeki oyuncular, Portekiz, Hollanda, Brezilya, Belçika, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Türkiye, Danimarka, İsviçre ve İskoçya'dan belirlendi.

Buna göre Portekiz'den 6, Hollanda'dan 3 ve Belçika'dan bir oyuncu ilk 10'a girerken söz konusu 10 futbolcunun tahmini toplam değeri 492,6 milyon euro olarak kayda geçti.

Benfica'nın 22 yaş 8 aylık oyuncusu Darwin Nunez, 70,7 milyon euro ile listenin en değerli ismi oldu.

 

 

Uruguaylı futbolcu, bu sezon Benfica formasıyla çıktığı 40 maçta 34 gol ve 4 asistlik performansıyla göz doldurdu.

Ajax'tan Anthony Dos Santos, 57,5 milyon euro ile en pahalı ikinci isim olurken, kürsünün üçüncü basamağını 52,2 milyon euro ile Sporting Lizbon'un 20 yaş 7 aylık futbolcusu Gonçalo Inacio elde etti.

Araştırmaya konu olan 10 ülkenin en değerli oyuncuları şöyle:

Portekiz - Darwin Nunez - 70,7 milyon euro

Hollanda - Anthony dos Santos - 57,5 milyon euro

Belçika - Charles De Ketelaere - 39,9 milyon euro

Brezilya - Gabriel Barbosa - 38,5 milyon euro 

Avusturya - Karim Adeyemi - 31,1 milyon euro

Türkiye - Kerem Altürkoğlu - 20,3 milyon euro

MLS - Alan Velasco - 20,2 milyon euro

İskoçya - Liel Abada - 18,9 milyon euro

Danimarka - Anders Dreyer - 15,2 milyon euro

İsviçre - Dan Ndoye - 15,1 milyon euro

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU