NASA'nın Juno'su, Jüpiter'in üzerindeki büyük gölgeyi yakaladı

25 Şubat'ta yakalanan görüntü, 21 Nisan'da paylaşıldı

Görüntü Juno'nun, Jüpiter'e yaptığı 40. yakın geçişte yakalandı (NASA)

NASA'nın, Jüpiter'i incelemek için gönderdiği Juno adlı uzay aracı, gezegenin üzerinde Ganymede'in yaptığı çarpıcı gölgeyi görüntüledi.

25 Şubat'ta yakalanan görüntü, yurttaş bilimci Thomas Thomopoulos tarafından işlenerek 21 Nisan'da paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA'nın 6 Ağustos 2011'de Jüpiter'in iç yapısını, kütleçekimini ve manyetik alanını incelemek için fırlattığı Juno, 5 Temmuz 2016'da gezegenin yörüngesine girmişti.

Juno ayrıca gezegenin en büyük uydusu Ganymede'in bileşimini, iyonosferini, manyetosferini ve buz kabuğunu incelerken aynı zamanda gelecekte Jüpiter'in uydularını araştırmaya gidecek uzay araçlarına da yol gösterecek bilgiler topluyor.

Uzay aracına monte edilmiş JunoCam görüntüleyicisiyle toplanan veriler, yurttaş bilim insanları tarafından işlenebiliyor. Böylece ortaya çarpıcı görüntüler çıkıyor.

Thomopoulos'un elde ettiği görüntü de Jüpiter'le Güneş'in arasına giren Ganymede'in, gezegenin üzerinde bıraktığı büyük gölgeyi ortaya koydu. Gölge, görselin sol tarafında bir leke gibi duruyor.

Fotoğraf çekildiğinde Juno, Jüpiter'e en az 71 bin kilometre mesafedeydi.
 

Jüpiter
Chumack, gölgeyi 24 Eylül 2013'te kaydetti (John Chumack)​​​​​​​


Öte yandan Jüpiter ve uyduları, Dünya'dan amatör teleskoplarla da görüntülenebiliyor. Örneğin astrofotoğrafçı John Chumack, 2013'te bir diğer uydu Europa'nın Jüpiter'deki bulutlar üzerinde oluşturduğu gölgeyi yakalamıştı.

 

Independent Türkçe, Science Alert, SciTechDaily

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU