Türkiye'de antidepresan kullanımındaki yükseliş alarm veriyor: Son 2 yılda satışlar 10 milyon kutu arttı

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut'un çalışmasına göre ülkede 2019 yılında 49 milyon 857 bin kutu olan antidepresan satışı 2020'de 54 milyon 625 bin kutuya, 2021'de ise 59 milyon 641 bin kutuya yükseldi. Uzmanlar bu artışın nedenlerini değerlendirdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ağustos ayında yaptığı açıklamada, son 3 yılda 61 milyon kişinin sinir sistemi ilacı, 12,3 milyon kişinin de antidepresan ilaç kullandığını açıklamıştı. CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, "Tencereler kaynamıyor, halkın sinirleri bozuluyor" yorumunu yapmıştı / Fotoğraf: Pixabay 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye'deki antidepresan kullanımına ilişkin bir çalışma gerçekleştirdi.

Buna göre 2017 yılında ülkede 48 milyon 226 bin 812 kutu antidepresan satılırken, 2018'de bu sayı 49 milyon 43 bin 763 kutuya, 2019'da ise 49 milyon 857 bin 89 kutuya yükseldi.

Antidepresan satışındaki artışın özellikle son 2 yılda katlanması dikkat çekti. Öyle ki 2020'de 54 milyon 625 bin 964 kutu olan antidepresan satışı, 2021 yılında yaklaşık 5 milyon kutu artışla 59 milyon 641 bin 14'e yükseldi.

Veriler, Türkiye'de toplumun ruh sağlığının kötüye gittiği şeklinde yorumlandı.

Antidepresan kullanımındaki artışı psikiyatristler Doç. Dr. Veysi Çeri ve Dr. Doğan Işık'la konuştuk.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Pandemi sürecinde depresyon ve anksiyete 3-4 kat arttı"

Dünya genelinde yürütülen toplum temelli araştırmalara göre pandemi sürecinde depresyon ve anksiyetenin 3-4 kat arttığını belirten Doç. Dr. Veysi Çeri'ye göre ilaç kullanımında 2 yılda toplam 10 milyon kutuluk yükseliş hiç de şaşırtıcı değil.

Bireylerin yüzde 37-38'inde ankiyete bozukluğu, yüzde 30-35'inde ise depresyon görüldüğünü aktaran Veysi Çeri, geçmişte bu oranın yüzde 7-8 civarında olduğunu hatırlattı.

 

doc.dr veysi ceri.jpg
Doç. Dr. Veysi Çeri / Fotoğraf: Twitter / @VeysiCe

 

"2022'de antidepresan kullanımı 70 milyon kutuyu aşabilir"

Depresyon ve anksiyete belirtileriyle baş edemeyen birçok bireyin tedavi almadığı uyarısını da yapan Doç. Dr. Çeri'ye göre bu kişiler de ilaç kullansa, veriler çok daha yüksek sayıları işaret edecek; hatta 2022'de antidepresan kullanımının 70 milyon kutuyu aşması hiç de uzak bir ihtimal değil.

"Türkiye'de toplumun ruh sağlığı giderek bozuluyor" görüşüne katılan Çeri; sert ve kısıtlayıcı önlemler, ekonomik zorluklar ve umutsuzluğun özellikle gençleri olumsuz etkilediği görüşünde.

"Her 2 gençten birince ciddi depresyon belirtileri var"

Amerikan Sağlık Enstitüsü tarafından geçen ay yayımlanan bir araştırmaya da değinen Veysi Çeri, günümüzde 2 gençten birinde ciddi depresyon belirtilerinin olduğunu aktardı ve pandemi etkileri azalmasına rağmen psikiyatrik hastalıkların artmaya devam ettiğini vurguladı. Çeri, "Depresyon, anksiyete, dissosiyatif bozukluk ve intihar düşünceleri yükselişte. Bağımlılıklar, özellikle madde ve oyun bağımlılıkları artıyor" şeklinde konuştu.

"Devlet hastanelerinde kısa muayene sürelerinde etkili hizmet almak çok zor"

Psikiyatri bölümündeki muayenelerin en az 40 dakika sürmesi gerektiğinden devlet hastanelerindeki yoğunluk göz önünde bulundurulduğunda etkili hizmet almanın giderek zorlaştığını da ifade eden Doç. Dr. Çeri, devletin özel muayenehanelerde yazılan ilaçları da karşılaması gerektiğini savunarak "Türkiye'de psikiyatri ilaçları çok pahalı. Bir kutu ilaç 500 lira. Özel muayenehanelerde yazılan ilaçları devlet karşılamıyor ama buna karşı harekete geçilip karşılaması gerekli" ifadelerini kullandı.

Pek çok kişinin depresyon ve anksiyetenin ne olduğunu ve bunların tedavisinde neler yapılması gerektiğini bilmediğini aktaran Çeri sözlerini, şöyle noktaladı:

"Birçok insan depresyondan muzdarip ama bunun farkında bile değil. Tedavi alması gerektiğini bilmiyor. Tedaviye ihtiyaç duyan kişiler buna ulaşamıyor."

 

 

depresyon.jpg
Fotoğraf: Pixabay

 

"Antidepresan satışının 2021'de artmasının nedeni pandemi"

Psikiyatrist Doğan Işık'a göre de antidepresan kullanımının son bir yılda 5 milyon kutu artmasının nedeni koronavirüs pandemisi. 

Özellikle Kovid hastalığını geçirenlerde ilk 6 ay ruhsal bozuklukların görüldüğüne değinen Işık; kaygı, uyku problemleri ve bellek sorunlarının arttığına dikkati çekti.

Psikiyatr Işık, antidepresanların anksiyete üzerinde etkili ilaçlar olması nedeniyle kullanımın arttığını vurguladı. 

Salgınla birlikte eve kapanmalar ve uzaktan eğitim gibi durumların dengeleri bozduğunu, belirsizlik ve kaygının arttığını, çoğu zaman evdeki tartışmaların arttığı ve huzurun bozulduğunu belirten Doğan Işık, bireylerin çareyi ilaçlarda arayarak sorunlarını antidepresanlarla çözme yoluna gittiğini söyledi. Işık, bazı uyku düzenleyen ilaçların da antidepresan olmasının da kullanım artışında etkili olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Psikiyatr Doğan Işık mobbing haberi.jpg
Doğan Işık / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"İnsanlar doktora gitmeden ilaç almaya başladı"

Doğan Işık'a göre en sıkıntılı durumlardan biri antidepresanların reçetesiz şekilde satılması. Hastaların doktor muayenesi olmadan ilaç kullanabildiğine dikkat çeken Işık, böyle giderse 2022'deki antidepresan kullanımının 2021'den de yüksek olacağını ileri sürdü.

"Antidepresan kullanımı bu yıl ekonomik kriz nedeniyle yükselecek"

2021'de antidepresan kullanımının pandemi nedeniyle artış gösterdiğini savunan Doğan Işık'a göre 2022'deki yükseliş ise ekonomik kriz kaynaklı olacak. 

"İnsanlar gezemeyecek, para harcayamayacak, istediğini alamayacak ama ilaç daha ucuz olacak"

İşsizliğin artması, ekonomik gidişat, liranın değer kaybı, gıda ve benzin fiyatlarının artması gibi olumsuzlukların 2022'de arttığına değinen psikiyatr Işık, "İnsanlar gezemeyecek, para harcayamayacak, istediğini alamayacak ama ilaç daha ucuz olacak" yorumunu yaptı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU