TÜİK Başkanı: İstatistiklerimiz bir kişinin talimatına göre değil, bağımsız olarak hesaplanmakta

Erhan Çetinkaya, TÜİK’in uluslararası yöntemler kullanarak hesaplamalarını gerçekleştirdiklerini söyledi

Fotoğraf: AA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, kurumun 96 yıldır ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda istatistik ürettiğini belirterek, "Kurumumuzca üretilen resmi istatistikler herhangi bir kişi, makam ya da kurumun talep, talimat veya tahminlerine göre değil, kurumun sahip olduğu bilimsel ve teknik özerklik ile geçerli uluslararası yöntemler kullanılarak bağımsız olarak hesaplanmakta ve ilan edilmektedir" dedi.

Çetinkaya, TÜİK'in kuruluşunun 96'ncı yıl dönümü dolayısıyla değerlendirmede bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TÜİK'in, görev, yetki ve sorumlulukları kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenmiş bir kamu kurumu olduğunu belirten Çetinkaya, "Kurumumuzca üretilen resmi istatistikler herhangi bir kişi, makam ya da kurumun talep, talimat veya tahminlerine göre değil, kurumun sahip olduğu bilimsel ve teknik özerklik ile geçerli uluslararası yöntemler kullanılarak bağımsız olarak hesaplanmakta ve ilan edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun TÜİK ziyareti

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kasım ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından TÜİK'ten randevu talep ettiğini ancak talebin reddedildiğini belirterek TÜİK binasına gitmişti. Burada içeri alınmayan Kılıçdaroğlu, kurumun önünde açıklama yapmıştı..

Kılıçdaroğlu, enflasyon oranlarının hesaplanmasına ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

Eğer TÜİK rakamları küçültüyor ve bu rakamları kamuoyuna doğru diye paylaşıyorsa bu şu anlama geliyor, memura daha az vereceğiz, işçiye ve emekliye daha az vereceğim, bir de kalkınmadan hiç pay vermeyeceğim diyor. Böyle bir tabloya ben sessiz kalırsam o zaman ben siyaseti niye yapıyorum? Buraya gelişimin nedeni o, memurun, işçinin, milyonların hakkını savunmak için buraya geldim. TÜİK, bir devlet kurumu olmaktan çıkmış bir saray kurumu haline dönüşmüştür. Burası artık bir devletin kurumu değildir, o pozisyondadır.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU