Şentop'tan HDP'li Paylan'ın kanun teklifine tepki: Bu teklifi vermek, Türkiye dışarısından bir desteğin cesareti ile olabilir

Paylan'a tepki gösteren Şentop, "TBMM'de aziz milletimize ve tarihimize hakaret edilmesine asla müsaade etmeyiz" dedi

Fotoğraf: AA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın, sözde Ermeni soykırımının tanınmasını içeren kanun teklifine tepki gösterdi.

Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki Dışişleri Şehitliği'ni ziyaretinde konuşan Şentop, "Türkiye'de böyle bir kanun teklifini vermek, verebilmek Türkiye dışından bir cesaretin bir cüretin desteğiyle olabilir. Bunu iade ettik zira, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde aziz milletimize ve tarihimize hakaret edilmesine asla müsaade etmeyiz. Milletvekili seçilebilmek için hukuken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kayıtlı olmak yeterlidir. Ama gerçekten bu milletin vekili olmak için ruh kaydının da olması lazım" dedi.

Değişiklik teklifini iade etmek için hukuki gerekçelerinin de bulunduğunu söyleyen Mustafa Şentop, şunları kaydetti:

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde alınmış parlamento kararları var. Bu kararlar, böyle bir iddianın dile getirilmesinin milletimizi derin bir şekilde üzeceğini, rencide edeceğini, yaralayıcı olduğunu ifade ediyor. İç tüzükte de buna dair bir hüküm var. Böyle bir teklif teşebbüsünün reddedilmesi zorunluydu. Teklif cuma günü akşam saatlerinde verilmiş, cumartesi günü de 23 Nisan münasebetiyle çalışmalarımız vardı ama Meclis'in açık olduğu saatler içerisinde işlem yapma imkanımız vardı. Bunun iadesini gerçekleştirdik. Dolayısıyla şu anda hukuken verilmiş bir teklif yok, söz konusu değildir. Bununla ilgili hukuken yapılabilecek şeyler, savcıların yapacağı çalışmalarla ortaya çıkabilir. Hukuken, tarihen bu konuyu her zaman biz tartışmaya hazırız. Fakat bizim milletimize hakaret eden, bunu hukuken ve tarihen tartışmak yerine siyaseten yaftalamaya ve ithama yönelen her türlü hareketin karşısında oluruz, buna geçit vermeyiz. Böyle bir davranışın da iyi niyetli bir davranış olmadığını, bir provokasyon olduğunu ifade etmek isterim.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU