Tahttaki 70. yılına özel Barbie bebeği yapılan Kraliçe II. Elizabeth için neden çift doğum günü kutlanıyor?

Birleşik Krallık tarihinin en uzun süreli hükümdarı bugün 96 yaşına girdi

Mağazalarda yer almadan önce 75 dolara internetten satışa çıkarılan II. Elizabeth'in Barbie bebeği hızla tükendi (Reuters) 

Birleşik Krallık (BK) tarihinde tahtta kalan en uzun hükümdar olan Kraliçe II. Elizabeth 96 yaşına girdi.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor, 21 Nisan 1926'da, o dönem York Dükü ve Düşesi olan Kral VI. George ve Kraliçe Elizabeth'in kızı olarak dünyaya geldi.

Ülkedeki geleneklere göre II. Elizabeth için iki kez doğum günü kutlaması yapılıyor. 2 Haziran'da yapılacak "Trooping the Colour" adlı askeri geçit töreninde, Kraliçe için ayrı bir doğum günü kutlaması daha düzenlenecek.

Çift doğum günü geleneği 1727-1760 arasında Büyük Britanya Kralı olan II. George'a kadar uzanıyor.

Bu gelenek, 9 Kasım 1683'te doğan II. George'un 1748'deki doğum gününün, kasımda hava çok soğuk olduğundan askeri tören düzenlenemediği için haziranda yapılan "Trooping the Colour" töreniyle birleştirilmesiyle başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çok daha sonra II. Elizabeth'in büyük büyükbabası olan ve 1901-1910 arası BK hükümdarı olarak görev yapmış Kral VII. Edward'da kasımdaki doğum gününü hava soğuk olduğu için hazirandaki bu askeri törenle birleştirmişti.

VII. Edward döneminde hükümdarın kendi doğum günüyle haziranda düzenlenen "resmi doğum günü" kutlamaları ülkede standart hale gelmişti.

II. Elizabeth, Sandringham'da düzenlediği bu doğum günüyle tahttaki 70. yılını da kutluyor.

2015'te Kraliçe, bu unvanı 19. yüzyılda 63 yıl ve 7 ay hüküm süren Kraliçe Victoria'dan almıştı.  

1952'de tahta geçen Kraliçe'nin görevindeki 70. yıldönümü için "platin jübile" kutlamalarıysa 2 Haziran - 5 Haziran arası yapılacak.  

Öte yandan ünlü oyuncak firması Mattel, II. Elizabeth'in tahttaki 70. yılına özel bir Barbie bebek tasarladı.
 

kraliçe II. elizabeth barbie.jpg
Oyuncak bebek, platin jübile kutlamaları öncesi başkent Londra'daki ünlü Hamleys, Harrods ve Selfridges mağazalarında satışa çıkacak (Reuters)


II. Elizabeth pandemide çeşitli sağlık sorunlarıyla da karşılaştı. Kraliçe, kasımda nedeni açıklanmayan bir şekilde acil olarak hastaneye kaldırılmış, daha sonra da çalışma programı hafifletilmişti.

Şubattaysa Kovid-19 testi pozitif çıkan II. Elizabeth, daha sonra hastalığı atlattığını fakat virüsün kendisini "çok yorgun düşürdüğünü" söylemişti.

Kraliçe, eşi Prens Philip'i de geçen yıl 9 Nisan'da kaybetmişti. II. Elizabeth'le evliliği 73 yıl süren Edinburgh Dükü, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 99 yaşında ölmüştü.



Independent Türkçe, BBC, AFP, Reuters, RMG

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU