ABD'nin S-400 açıklamasına Dışişleri'nin yanıtı: Trump ile görüşmenin içeriğine ve ruhuna uymuyor

ABD S-400 konusunda Türkiye'ye 31 Temmuz'a kadar süre vermiş, Erdoğan, Trump'tan yaptırım olmayacağı konusunda güvence aldığını söylemişti

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nden S-400 ile ilgili peşpeşe açıklamalar geldi. 

Türkiye ile ABD arasında gerilime sebep olan Rus S-400 hava savunma sistemiyle ilgili, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus; "Türkiye, S-400'leri kabul ederse gerçek ve olumsuz sonuçları olacak. Bu sonuçlar Türkiye'nin F-35 programını da kapsıyor" dedi.

Ortagus'a, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy yanıt verdi.

Aksoy, "ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün S-400 hava savunma sistemi tedariğimiz hakkında yaptığı açıklama Cumhurbaşkanımız ile ABD Başkanı Trump'ın G20 Zirvesi sırasında gerçekleştirdikleri görüşmenin içeriği ve ruhuyla bağdaşmamaktadır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD CAATSA'ya vurgu yaptı, Türkiye Trump'la görüşmeyi işaret etti

Ortagus açıklamasında, Türk yetkililerin Rusya'dan büyük miktarda silah alımı karşısında yaptırım ön gören, ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası'ndan (CAATSA) haberdar olduğuna vurgu yaparken, Aksoy, "Türkiye’yi S400 tedarik etmeye sevk eden koşullar ortadadır. Başkan Trump da G-20 Zirvesi'nde bunu teyit etmiş ve ülkemize adil muamele yapılmadığını açıkça belirtmiştir." diye konuştu.

ABD 31 Temmuz'a kadar süre vermişti

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'ye S-400 sisteminden vazgeçmesi için 31 Temmuz'a kadar süre tanımış, F-35 savaş uçaklarından 100 adet satın almak isteyen Türkiye'nin daha önce eğitim için ABD'ye gönderdiği pilotlara verilen eğitimin durdurulması kararlaştırılmıştı.

Erdoğan "Yaptırım olmayacağı konusunda güvence aldık" demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan Japonya'da yapılan G20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump'la gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, yaptırım ihtimali konusunda açıklama yapmıştı.

Erdoğan ABD Başkanı'ndan güvence aldığını belirterek "Sayın Trump bu konuya açıklık getirdi. Böyle bir şeyin olmayacağını da özellikle kendisinden dinlemiş olduk" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU