ABD'den S-400 açıklaması: Türkiye sonuçlarına katlanır

ABD bu ay içinde Türkiye'ye teslim edilmesi beklenen S-400'ler ile ilgili yaptırım mesajı verdi

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, S-400'lere ilişkin yaptırım açıklamasında bulundu.

Bakanlık açıklamasında ABD'nin tavrının değişmediği belirtilirken, "Ankara, anlaşmayı sürdürürse çok olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalacak" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ortagus, "CAATSA yaptırımları tasarısı Kongre'den geçti. Sonuçları Türkiye açısından olumsuz olacaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'dan satın alınan ve ilk partinin bu ay içerisinde Türkiye'ye gelmesi beklenen S-400 füze savunma sistemi için "Ortak üretime geçeceğiz. Herhangi bir sıkıntı yok. Şu anda da S-400 konusunu Sayın Putin ile her görüştüğümüzde 'başından itibaren nasıl anlaştıysak öyle devam edecektir' açıklaması yapmıştı.

Doğu Akdeniz mesajı: Endişeliyiz

Bakanlık Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleriyle ilgili ise yazılı açıklama yaptı.

ABD Dışişleri yazılı açıklamada Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerinden ve Yavuz sondaj gemisinin Karpaz açıklarına ulaşmasından "endişe duyduğunu" bildirdi.

Yavuz gemisinin bölgeye gönderilmesini "provokatif" ifadesiyle tanımlayan Ortagus, "Türk yetkilileri bu operasyonları durdurmaya çağırıyor, tüm tarafları da sakin davranmaya ve bölgede gerilimi artıracak adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarıyla ilgili süreçlerin iki toplum ve komşu ülkeler arasındaki diyalogla yürütülmesi gerektiğini savunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Ada'nın petrol ve doğalgaz kaynaklarının, diğer kaynakları gibi iki toplum arasında adil bir şekilde paylaşılması gerektiğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e yolladığı ikinci sondaj gemisi Yavuz, Karpaz'daki Zafer Burnu'nun güneyine önceki gün ulaşmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU