Ferhan Yılmaz'ın görüntüleri… Aile "işkence yapıldığını" söylüyor; cezaevi, "rahatsızlanarak revire kaldırıldı, hastanede kalp durması nedeniyle vefat etti" diyor

Silivri’deki ölüme ilişkin aile ve kurumların açıklamaları ile elde edilen görüntü ve belgeler…

Fotoğraf: Evrensel

Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi, işkence iddiaları ile gündemde. Ferhan Yılmaz’ın işkence sonucu öldürüldüğü iddia ediliyor. Evrensel gazetesi, Yılmaz’ın yoğun bakım görüntülerine ulaştı ve haberde, “İşkence izleri apaçık görünüyor” ifadelerine yer verdi.

İddiaya göre 6 Nisan’da 60 gardiyan girdikleri koğuşlarda mahpuslara işkence yaptı ve onları tehdit edip kendilerini öldürmelerini istedi.

Bu baskılar sonucu bazı mahkumların intihar ettiği öne sürüldü.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü önce "Tamamen gerçek dışıdır. Söz konusu iddialar iyi niyetten uzak, kamuoyunda algı oluşturmaya yöneliktir" diyerek iddiaları yalanladı.

Ardından söz konusu cezaevinde bulunan Ferhan Yılmaz’ın hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

10 Nisan Pazar günü hastaneye kaldırılan Yılmaz’ın yakınları, ölüm nedeninin kendilerine "kalp krizi" olarak açıklandığını ancak Yılmaz'ın vücudunda işkence izleri bulunduğunu söyledi.

Ferhan Yılmaz’ın ağabeyi Hikmet Yılmaz, “Bize kalp krizi dediler. Cenazesini yıkarken gördük, sanki boynuna çamaşır ipiyle asılmış gibi iz var, her iki gözü patlamış, gözlerinden kan geliyor, burnu sanki tamamen kırılmış pamuklarla doldurulmuş, göğüs kısmında büyük bir şişkinlik ve morluk var sanki ağaç saplanmış gibi. Üst dudağı neredeyse bir avuç kadar şişmişti. Sağ ayak kısmı dikişliydi” dedi.

"Kalp durması sebebiyle vefat ettiği..."

Haber üzerine Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yeni bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada “İddialar üzerine yapılan inceleme sonucu Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalan hükümlü Ferhan Yılmaz'ın rahatsızlanması üzerine koğuşundan alınarak revir birimine getirildiği, ilk müdahalesinin ardından Silivri Ceza İnfaz Kurumu Devlet Hastanesine gönderildiği, buradaki müdahale sonrasında da ileri tetkik ve tedavi işlemleri için Silivri Devlet Hastanesine sevk edildiği, Yılmaz'ın genel yoğun bakım servisinde tedavisi devam ederken 10 Nisan'da saat 18.30'da "kardiyak arest (kalp durması) sebebiyle vefat ettiği” ifade edildi.

Görüntüler ortaya çıktı

Bu açıklamalar sonrasında Yılmaz’ın yoğun bakım görüntüleri ortaya çıktı.

Görüntüler ailenin ‘işkence’ iddialarını doğrular nitelikte...

"Tam size anlattığım gibi"

Ferhan Yılmaz’ın ağabeyi Hikmet Yılmaz görüntülerin ardından “Tam size anlattığım gibi. Görüyorsunuz siz de… Dudaklarını, burnunu. Bu kalp krizi geçirmiş birisinin görüntüsü mü? Bu görüntüye bakıp bu çocuk kalp krizi geçirdi diyebilir misiniz?” tepkisi gösterdi.

Sorumlularla ilgili yetkilileri de göreve çağıran Yılmaz, “Ne gıda zehirlenmesidir ne de kalp krizidir. Açık ve net kendini gösteriyor ki 90’lı yıllarda Diyarbakır Cezaevinde yapılan Silivri’de kardeşime yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu fotoğrafa bakıp Silivri Cezaevi Müdürüne herhangi bir işlem yapmayacak mı? Bu sorumluların görevden alınmasını ve yargılanmasını istiyoruz. Her kim ki buna sessiz kalırsa yargı, yetkililer, onlar da bunun ortağı olur” ifadelerini kullandı.

Ölüm belgesi: Bulaşıcı hastalık

Halktv.com.tr ise Yılmaz'ın ölüm belgesine ulaştı. 

208234.jpeg
Fotoğraf: Halk TV


Belgede, Yılmaz'ın ölüm nedeni, "bulaşıcı hastalık" olarak belirtilirken herhangi bir kalp krizi ya da kalp durması vurgusu yapılmadı.

Başsavcılık: Soruşturma titizlikle yürütülecek  ve neticelendirilecek

Silivri Başsavcılığı’ndan ise olaya ilişkin başlatılan soruşturmaya dair, “Müteveffanın teşhisi yakını Mehmet Emin Yılmaz'a yaptırıldıktan sonra cumhuriyet savcısı ve doktor bilirkişisi ile yapılan ölü muayenesinde, müteveffanın bedeni üzerinde tıbbi müdahale sırasında oluşabilecek semptomlar dışında darp cebir, kesici delici alet, ateşli ateşsiz silah yarası, boğma, boğulma izine ait bulguya rastlanmamıştır. Müteveffa, kesin ölüm sebebinin tespiti amacıyla otopsi yapılmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edilmiştir” açıklaması yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Olay üzerinde tüm şüphelerin aydınlatılabilmesi için kurumdan kamera kayıtları, tanık beyanları dosyaya delil olarak alınmış olup, gönderilecek otopsi raporu ve toplanacak tüm sair delillerle birlikte soruşturma titizlikle yürütülecek ve neticelendirilecektir.

Adli Tıp Kurumu aileden rüşvet istedi iddiası

CHP Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, "Ferhan Yılmaz'ın ailesinden otopsi raporunun erken çıkması için rüşvet talep edildiği" yönündeki açıklamasına

Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’ndan yanıt geldi.

Başkanlıktan "Adli Tıp Kurumu Ferhan Yılmaz'ın ailesinden otopsi raporunun 5 ay değil 2 ayda çıkması için açıkça rüşvet talep etmiş’ şeklinde yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığı” ifade edildi.

Ferhan Yılmaz'ın otopsisiyle ilgili inceleme ve tetkiklerin devam ettiği ve tamamlandığında nihai raporun en kısa sürede Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına gönderileceği belirtilen açıklamada, şu  ifadeler yer buldu:

Resmi bilirkişilik faaliyeti yürüten, ulusal ve uluslararası alanda bilimsel saygınlığı ile bilinen kurumumuzun bu şekilde asılsız ve dayanaksız bir şekilde yıpratılmaya çalışılması kabul edilemez. Adli Tıp Kurumu çalışanlarını zan altında bırakmaya yönelik bu tür mesnetsiz açıklamalar hakkında gerekli hukuki yollara müracaat edilecektir.

 

Independent Türkçe, Evrensel, Halk TV, AA

DAHA FAZLA HABER OKU