Elon Musk'ın "Ukrayna'ya Starlink projesi" Amerikan devlet operasyonu çıktı

Toplam maliyetin ne kadarını hükümetin karşıladığı gizlendi

Elon Musk'ın kurduğu SpaceX'in başkanı Shotwell, Fransa ve Polonya'nın da Ukrayna'ya terminallerin gönderilmesinde yardımcı olduğunu bildirdi (AFP)

Rusya, 24 Şubat'ta istilaya başladığında Ukraynalı yetkililer Elon Musk'a seslenmiş ve kurduğu SpaceX'in Starlink terminallerini bölgeye göndererek internet erişimi sağlamasını rica etmişti. 

Elon Musk, bu talebi "Starlink hizmeti artık Ukrayna'da faal. Daha fazla terminal yolda" diye yanıtlamış, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov da ona Twitter'da şükranlarını sunmuştu. 


SpaceX Başkanı Gwynne Shotwell de geçen ay düzenlenen bir etkinlikte yalnızca yardım amacıyla bu eylemi gerçekleştirdikleri algısına katkıda bulunmuştu:

Ukrayna'dakilere terminalleri ulaştırabildiğimiz için gurur duyuyorum.

ABD'nin Ukrayna'ya terminalleri iletmemiz için herhangi bir para verdiğini sanmıyorum.

Ancak Washington Post'ta yer alan habere göre, Washington ekipman ve ulaştırma masrafları için SpaceX'e milyonlarca dolar akıtmış. 

Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) geçen hafta yaptığı açıklamaya göre ABD, Ukrayna'ya gönderilmesi için SpaceX'ten 1330 terminal satın aldı. Şirketse 3 bin 670 terminal ve internet hizmetini Kiev yönetimine bağışladı. USAID, özel sektörün katkısının yaklaşık 10 milyon dolar olduğunu bildirdi. 

Daha sonra açıklama kısaltıldı ve 5 bin terminalin SpaceX ortaklığıyla Ukrayna'ya gönderildiği belirtildi. Ulaştırma masrafının ne kadar tuttuğu ve toplam maliyetin ne kadarını hükümetin karşıladığı gizlendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazetenin ulaştığı belgelere göre, USAID tanesi 1500 dolardan 1500 terminal satın aldı ve 800 bin dolarlık nakliye masrafını üstlendi. Bu da toplamda yaklaşık 3 milyon dolara denk düşüyor. 

ABD yönetiminin Starlinklere piyasa değerini mi fazlasını mı verdiği de tam bilinmiyor. Starlink'in internet sitesine göre, standart bir terminalin satış fiyatı 600 dolar. Aylık 110 dolarlık hizmet masrafı ve 100 dolarlık da nakliye ve işletme bedeli var. 

The Verge ise Starlink'in kısa zaman önce üst segment servis sağlamaya başladığını ve terminallerin 2500 dolar, aylık internetinse 500 dolardan fiyatlandırıldığını bildirdi. Ukrayna'ya bu servisin mi sağlandığı bilinmiyor. 

Perşembe günü açıklama yapan USAID Sözcüsü Rebecca Chalif, toplam maliyetin 15 milyon dolar olduğunu ve bunun pek çok tarafın katkısıyla karşılandığını ifade etti. 


Independent Türkçe, Washington Post, The Verge

DAHA FAZLA HABER OKU