Abramoviç hakkında yeni iddia: "40 milyon dolarlık lüks yatını savaş başladığı gün sağ koluna sattı"

600 milyon dolar değerindeki mega yatı "My Solaris"in Bodrum'daki limana çekilmesi de tartışma yaratmıştı

Rus oligark Roman Abramoviç'e ait olduğu düşünülen Aquamarine 50 metre uzunluğunda (Hessen Yachts)

Hollanda'da Rus oligark Roman Abramoviç'e ait olduğu düşünülen bir yatın, Rusya - Ukrayna savaşı başladığı gün iş insanının yakın bir arkadaşına satıldığı iddia edildi.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Hollanda'nın güneybatısında yer alan Vlissingen'deki "Aquamarine" adlı yatın savaşın başladığı 24 Şubat'ta el değiştirdiğini öne sürdü.

Buna göre Abramoviç'e ait olduğu düşünülen yatın ve lüks aracın sahibi olarak kayıtlı ABD merkezli MHC Jersey şirketinin, yakın arkadaşı Rus milyarder David Davidoviç'e satıldığı savunuldu.

Davidoviç, Guardian'a verdiği yazılı açıklamada şirketin ve yatın kendisine ait olduğunu doğruladı.

Ayrıca ABD merkezli iş dünyası dergisi Forbes'un "Abramoviç'in sağ kolu" diye nitelediği Rus milyarder, merkezi Karayipler'deki Britanya Virjin Adaları'nda yer alan Norma Investments'ın hisselerinin çoğuna sahip olduğunu söyledi. Bu yatırım firması, Aquamarine yatının sahibi MHC Jersey şirketinin tek hissedarı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin ünlü gazetelerinden Wall Street Journal'da (WSJ) 15 Mart'ta yayımlanan haberde, Birleşik Krallık'taki menkul kıymetler kayıtlarına göre Abramoviç'e ait Norma Investments'ın 24 Şubat'ta tamamen Davidoviç'e satıldığı belirtilmişti.

WSJ'nin haberinde MHC Services adlı ayrı bir şirketin de 24 Şubat'ta Davidoviç'e satıldığı ifade edilmişti. Bu şirketin futbol kulübü Chelsea'nin Stamford Bridge stadyumunda danışmanlık hizmeti verdiğine ve doğrudan kulüple bağlantısı olmadığına dikkat çekilmişti.

Guardian'ın irtibata geçtiği Abramoviç'in temsilcileri yatın oligarka ait olup olmadığına dair yorum yapmayı reddederken, Davidoviç de bununla ilgili bir bilgi paylaşmadı 

Aquamarine'in şu anda lüks yat inşası ve bakımıyla ilgilenen Hollandalı Damen Shiprepair firmasında tamir işleminden geçtiği düşünülüyor.

Şirketten kimliğini açıklamayan bir kişi, yatın ilk kez tamir için 16 Kasım 2021'de Vlissingen'deki tersaneye getirildiğini fakat 10 Mart'a kadar yatla ilgili hiçbir işlem yapılmadığını söyledi.

Bu tarihte, Birleşik Krallık (BK) hükümeti, Putin'le bağlantıları nedeniyle Abramoviç'e yaptırım uygulanması kararını almıştı.  

Yatın yer aldığı tersaneden kimliğini paylaşmayan bir başka kişiyse çalışanların genelde Aquamarine'in Abramoviç'e ait olduğunu düşündüğünü söyledi.
 


Hollanda merkezli Heesen şirketi tarafından yapımı 2021'de tamamlanan Aquamarine'in yaklaşık 40 milyon dolar değerinde olduğu düşünülüyor.

Ülkedeki gümrük yetkilileri çarşamba günü yaptıkları açıklamada, hakkında yaptırım kararı alınan Rus oligarklarla ilişkili olduğu düşünülen ve bilgileri paylaşılmayan 14 yata el konduğunu açıklamıştı. Şu ana dek Aquamarine'in de bu yatlar arasında olduğuna dair bir bilgi paylaşılmadı.   

Öte yandan hem Damen Shiprepair hem de Hollandalı yetkililer, Aquamarine'in Abramoviç'e ait olup olmadığına dair yorum yapmayı reddetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle başlayan savaşın 45. gününde de çatışmalar devam ediyor.

Ukrayna istilasının ardından birçok Batılı devlet ve kuruluş, başta Putin ve üst düzey yetkililer olmak üzere, Rus bankalarına ve oligarklara karşı ekonomik yaptırım uygulamıştı.

Hem BK hem de Avrupa Birliği, Abramoviç'in malvarlıklarını dondurmuş ve oligarkı yaptırım listesine almıştı.

Abramoviç ise sahibi olduğu Chelsea'yi satılığa çıkarmıştı. Fakat BK hükümeti kulübün satışından elde edilmesi öngörülen 3 milyar dolarlık gelirin Rus oligarka verilmeyeceğini açıklamıştı.

Rus oligarkın Türkiye'deki yatları

Abramoviç'in 600 milyon dolar değerindeki mega yatı "My Solaris"in Bodrum'daki limana çekilmesi de tartışma yaratmıştı. Hukuk uzmanları, Bodrum Yolcu Limanı'nı işleten BK merkezli Global Ports Holdings'in, My Solaris'in demirlemesine izin vererek yaptırımları delmiş olabileceğini söylemişti. Bazı Ukraynalı yelkenciler de yatın kıyıya yanaştırılmasını protesto etmişti.

Rus milyarderin ultra lüks yatı "Eclipse" de 22 Mart'ta Marmaris'e gelmişti.

3 Mart'ta zehirlendiğine dair iddialar da çıkan Abramoviç, 29 Mart'ta İstanbul'da düzenlenen Rusya - Ukrayna müzakerelerinde arabulucu olarak görev yapmıştı.



Independent Türkçe, Guardian, Wall Street Journal

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU