Güney Kıbrıs'ta "dönüşüm terapisi" tartışması: "Şeytan çıkarma gibi Ortaçağ uygulamaları var"

LGBT+ aktivistleri, dönüşüm terapisi uygulanan kişilerin travmatik deneyimler yaşadığını belirtti

2004'te Avrupa Birliği'ne üye olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde aktivistler, dönüşüm terapisinin suç kapsamına alınmasını talep etti (Reuters)

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) aktivistler, dönüşüm terapisi uygulamalarında LGBT+ topluluklarının "Ortaçağ'dan kalma, travmatize edici deneyimler yaşadığını" söyledi.

Accept-LGBTI Cyprus adlı aktivist grubun yaklaşık 100 kişiyle yaptığı görüşmelerle hazırladığı raporunda, LGBT+ topluluklarındaki kişilerin dönüşüm terapisi deneyimlerine yer verildi.

Grubun üyelerinden Stefanos Evangelides, Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamasında "Bir rahibin, bir kişiyi İsa heykelinin önünde diz çöküp günah işlediği için af dilemeye zorladığını" savundu.

Avukat Evangelides, "bir başka kişiye de fazla efeminen olduğu gerekçesiyle endokrinoloğu tarafından testosteron uygulandığını" iddia etti.

Bazı kişilerin bu terapilerin ardından intihar ettiğine dikkat çeken Evangelides, bir rahibin terapi sürecindeki bir kişiyi "şeytan çıkarma ayinine soktuğunu" da öne sürdü.

Dönüşüm terapisi uygulamaları, cinsel yönelimleri heteroseksüel normlardan farklı olan kişilerin, bilimsel temeli olmayan bazı psikoterapik yöntemlerle bu yönelimlerden uzaklaştırılmasını hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eşcinselliğin 1998'de suç olmaktan çıkarıldığı GKRY'de medeni birliktelik yasal ancak eşcinsel evlilik halen yasak.

Emekçi Halkın İlerici Partisi'nden (Anorthotikó Kómma Ergazómenou Laoú -AKEL) milletvekili Giorgos Koukoumas ise meclise dönüşüm terapisi uygulayanların iki ila üç yıl hapis yatmasını öngören bir yasa tasarısı sundu.

Komünist Koukoumas, "Gençleri ve ergenleri Ortaçağ'dan kalma, aşağılayıcı ve yasadışı uygulamalardan korumalıyız. LGBT+ topluluğu üyeleri tedaviye ihtiyaç duyan hasta kişiler değil. Topluma iletmek istediğimiz bir mesaj da bu" dedi.

GKRY Psikiyatri Birliği de dönüşüm terapilerinin suç kapsamına alınması gerektiğini savunuyor.

Birliğin başındaki Lambros Samartzis, yaşanan travmaların şoke edici olduğunu belirterek "Cinsel kimlik ve cinsel yönelimler patoloji değildir" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi ise iddialara ilişkin yorum yapmadı.

Dönüşüm terapisi uygulamaları Brezilya, İsrail, Almanya, Fransa, Malta, Hindistan, Yeni Zelanda ve İspanya'nın belirli bölgeleri olmak üzere birçok ülkede suç sayılıyor.

Öte yandan Birleşik Krallık (BK) hükümeti, uzun süredir dönüşüm terapisini yasaklamayı öngören bir yasa tasarısını tartışıyor.

Geçen hafta BK hükümetinden kimliğini paylaşmayan bir üst düzey yetkili, söz konusu yasağın İngiltere ve Galler'deki gey ve biseksüelleri kapsayacağını fakat trans bireylere yönelik uygulamaları kapsamayacağını belirtmişti.  

 

Independent Türkçe, AFP, BBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU