Kızılay Başkanı Kınık: Zor durumdaki üretici zekatla ayağa kalkacak

Zekatların tamamını vergiden düşürme imkanı sunan Kızılay, şirketleri zekat vermeye çağırıyor. Kızılay Başkanı Kınık, toplanan zekatların zor durumda olan şirketlerin tekrar ayağa kaldırılması için de kullanılacağını açıkladı

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık / Fotoğraf: AA

Türk Kızılay, şirketlerin zekatlarını toplamayı hedefliyor. Türkiye'de zekatın gelir vergisi üzerinden hesaplandığında yüzde 2,5'e denk geldiğini ifade eden Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, söz konusu hesaplamaya göre 5-6 milyar dolar büyüklüğü geçtiğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Gazetesi'nden Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, "Zekatın teşvik edilmesi, hesap verilebilir, şeffaflık ve izlenebilirlik modeliyle mutlaka müesseseleşmesi gerektiğini düşünüyoruz" diyen Kınık, "Bu çerçevede ‘Kızılay Zekat Müessesesi' kurduk. Burada zekatın farklı boyutları var. Sadece doğrudan insanlara nakit destek verme, ihtiyaçlarını kısa süreli karşılama anlamında değil, birden fazla zekat veren insanın bir araya gelerek bir insana iş kurması gibi. Kişilerin zekat alırken bir sene sonra istihdam yaparak zekat veren pozisyona gelmesi gibi modeller üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca üretim sıkıntısı çeken bir üreticinin borcunu ödemesi ve tekrar üretime katılmasının sağlanması gibi modellerle zekatı yaygınlaştırmaya çalışacağız. Diyanet İşleri Başkanlığı'yla birlikte zekatın nasıl toplanacağı konusunu, kendi içimizde kurduğumuz bir ilim heyetiyle de takip edeceğiz ve zekat sahibine bunu raporlayacağız" dedi.

Kızılay, şirketleri zekat vermeye çağırıyor

Kızılay'ın yaklaşık 1,5 milyon bağışçısının içinde, 36 bin civarında kurumsal bağışçı bulunduğu bilgisini veren Kınık, söz konusu kurumsal bağışçı sayısını 100 binlere çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti. Kurumsal sosyal sorumluluk alanının dünyada daha yeni yapılaşan ve kurumsallaşan alan olmasından dolayı, bunu yeni ön plana çıkarmaya başladıklarını ifade eden Kınık, "Burada biz devreye giriyoruz ve projeler yaparak firmalara teklif götürüyoruz. Firmalar bütçe oluşturulurken, projelerimizi ilgili yapılara sunmaya ve bunu yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla hem onların ayırmış olduğu bütçelere talip oluyoruz, hem de onlara teşvik bağlamında kolaylaştırıcı bir rol sağlıyoruz. Kızılay aracılığıyla devlete yapacakları mali yükümlülüklerini, sosyal bir proje aracılığıyla gerçekleştirme imkanı buluyorlar" ifadelerini kullandı.

Yurt içinde yaklaşık 1 yıldır aktif faaliyet gösteren Kızılay Akademi'yi kurduklarını bildiren Kınık, yakın zamanda farklı ülkelerden katılımcılarla İbn-i Haldun Üniversitesi ve Kızılay Akademi işbirliği ile kurumsal bağış kaynak geliştirme sertifika programını icra ettiklerini söyledi.

"Kızılay'a yardımın yüzde 100'ü vergiden düşürülüyor"

Türkiye'de bilinirliği en yüksek olan kuruluşların başında Kızılay'ın geldiğini kaydeden Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, "Şirketler, toplumsal fayda üreten okul, sağlık tesisi veya eğitime destek verdiğinde, belli miktarları vergi matrahlarından düşürebiliyorlar. Bunlar normal sivil toplum kuruluşlarında yüzde 5-7 dolayındayken, Kızılay'a verilen olanak ile yardımların yüzde 100'ü vergiden düşürülüyor. Kızılay aracılığıyla yapılan her türlü sosyal sorumluluk projesi, ulusal ve uluslararası alanda da görünür oluyor. Şirketler için bu hem ticari avantaj, hem de markalarının itibarları açısından fayda oluşturuyor" dedi.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU