Amazon işçilerinin sendika zaferi, ABD'deki diğer işçileri cesaretlendirdi

"Amazon'daki sonuç, çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ederken şirketlerin kârının hızla arttığı ve milyarder sınıfının daha da zenginleştiği gerçeğinden insanların tiksindiğini gösteriyor"

Zafere ulaşan Amazon İşçi Sendikası'nın başkanı Chris Small, koronvirüs salgını kaynaklı güvenlik önlemlerinin yetersizliğine karşı iş durdurma eylemi organize ettiği için iki sene önce Amazon'dan kovulmuştu (AFP)

Çevrimiçi perakende devi Amazon'un, ABD'nin New York kentine bağlı Staten Island'daki deposunda çalışan işçiler, sendika kurulması için gereken çoğunluğa ulaştı. 1 Nisan'da yapılan seçimde işçiler, şirketin 27 yıllık tarihinde ilk kez sendikalaşma kararı aldı.

Bu gelişme, Amazon'un diğer depolarındaki ve başka şirketlerdeki işçileri cesaretlendirdi. Ülkede bazı işçiler halihazırda daha iyi şartlar için mücadele ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'de sendika üyeliği oranı 40 yıldır azalıyor. Verilere göre geçen sene ABD'deki işçilerin yüzde 10,3'ü bir sendikaya üyeydi. Kayıtların tutulmaya başladığı 1983'te bu oran iki kattı.

Kovid-19 pandemisinin başından beri ABD'de yaklaşık 8 milyon işçi istifa etti. Bu durum, işverenlerin maaşları artırmasına yol açtı. Ancak maaşlar geçen yıl yüzde 5,6 artsa da yüzde 7,9'luk enflasyon, bu kazanımı yiyip bitirdi.

Washington Post (WP), işçilerin barınma, yakıt ve çocuk bakımı gibi kalemlerdeki yüksek fiyatların altında ezildiğini yazdı. Çalışanlar buradan hareketle sendika veya örgütlü işçi gruplarıyla zaam, çalışma koşullarında iyileşme ve sosyal haklar için baskı yapıyor.
 

Sendika
2021'de sendikaya hayır diyen Amazon'un Alabama'ya bağlı Bessemer kentindeki tesisinde geçen hafta tekrar seçim yapıldı. 875 işçi sendika kurulması yönünde oy verirken "hayır" oylarının sayısı 993’ü buldu. Sendika ve Amazon, 416 oya itiraz etti (AFP)


Rutgers Üniversitesi İşçi Çalışmaları ve İstihdam İlişkileri Bölümü'nden Rebecca Givan, şirketlerin çok kâr etmesi ve işçilerin kendisini sıkıntıda hissetmesinin, örgütlenmeye yarayabileceğini vurguladı.

Bununla birlikte ABD'de sendikalar, teknoloji ve eğlence gibi "yeni ekonomi" şirketlerinde ilerleme sağlayamadı. Örneğin teknoloji şirketleri, sendikaların maden gibi "eski" sektörlerin parçası olduğunu savundu. Bu anlayış devam etse de işçiler aynı fikirde değil.

Örneğin Apple'ın bazı mağazalarında işçiler, sendikalaşma çalışmalarına iki ay önce başladı. Google çalışanları da geçen sene sendika kurdu.

Ülkede bu yıl şimdiye kadar 589 temsil sertifikası dilekçesi sunuldu. Bu sayı, 2 Nisan 2021'de 294'te kalmıştı. Söz konusu dilekçe, sendika seçimine yönelik bir adım. ABD'de ayrıca grevler de hız kazandı.

"Sendikalar, olmasını istediğiniz şeydir"

Amerikan Emek Federasyonu ve Endüstriyel Örgütler Kongresi'nin Başkanı Liz Shuler, "Sendikaların 'eski ekonomiden' sadece belirli bir sektör için olduğunu düşünüyorsanız, durum böyle değil" dedi:

Bu, sendikaların ne olduğuna dair eski bir görüş. Sendikalar, olmasını istediğiniz şeydir.

Shuler, işçilerin sendikaları kendilerine göre biçimlendirdiğini ve bu sayede şirketlerle müzakerelerinde elini güçlendirdiğini sözlerine ekledi.

ABD'li senatör Bernie Sanders, Amazon'daki oylamanın "kısa vadede şirketin ülke genelindeki tesislerinde daha fazla örgütlenme çabasına ön ayak olacağını" vurguladı. Sanders şöyle devam etti:

Sonuç daha geniş anlamda, çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ederken şirketlerin kârının hızla arttığı ve milyarder sınıfının daha da zenginleştiği gerçeğinden insanların tiksindiğini gösteriyor.

WP, Amazon zaferinin demiryolu işçileriyle demiryolu işletmecileri arasında yıllardır süren anlaşmazlıklara da etkisi olabileceğini yazdı. Zira 56 bin üyeye sahip Brotherhood of Locomotive Engineers and Trainmen adlı sendikanın başkanı Dennis Pierce iki gün önce yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'a bir dilekçe vermeye hazırlandıklarını bildirdi.

Demiryolu işçileri, şirketlerle yaşanan anlaşmazlığı çözmek için yetkililerin atanmasını ya da kendilerine grev yapma yetkisi verilmesini istiyor.
 


Arizona eyaletinin başkenti Phoenix'teki Starbucks şubesinde çalışan Laila Dalton, sendikalaşma çalışmaları yapıyor. Sonuçların yaklaşık bir hafta içinde belli olması bekleniyor.

Dalton, bağımsız bir sendikanın Amazon gibi büyük bir şirkette zafere ulaşmasının "ufuk açıcı" olduğunu ve bu sayede daha çok meslektaşının sendikaya katılmaya ikna edileceğini söyledi.

Öte yandan Amazon'daki seçimlerin daha geniş bir kitleye yayılacağı fikrine katılmayanlar da var. Muhafazakar görüşteki American Enterprise Institute'dan ekonomist Michael Strain, Amazon'daki seçimleri "örgütlü emek için büyük bir kazanç" diye niteledi. Ancak uzun vadede sendikaların lehine gelişmelerin yaşanacağına şüpheyle yaklaştığını kaydetti:

Burada soru şu: İşçilerin, işlerini bırakıp çok uğraşmadan daha iyi bir iş bulabileceklerini hissettikleri bu dönem daha ne kadar sürecek? İşçilerin, kendilerini sürücü koltuğunda gibi hissettikleri bu dönem daha ne kadar sürecek? Cevabım şu: Çok fazla değil.

 

Independent Türkçe, Washington Post, CNN International, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU