CHP'li Bulut, Adana'daki "ithal" çöpleri görüntüledi: Türkiye'de poşet paralı ama Avrupa'dan plastik çöp alıyoruz

Bloomberg kanalında yayımlanan görüntülerin ardından Bakan Kurum ve bakanlık iddiaları yalanlamıştı

Londra'dan Türkiye'ye gönderilen çöpler yeniden tartışma konusu oldu.

Bloomberg'de "Bir poşetin 3200 kilometrelik yolculuğu, geri dönüşümle ilgili karmaşık gerçeği ortaya koyuyor" başlıklı yazıda Birleşik Krallık'tan bir gazetecinin Londra'daki çöplerin nereye gittiğini takip etmek için üç çöp poşetine GPS cihazı koymasının ardından poşetlerden birinin Londra'da kaldığı diğer ikisinin ise Adana'ya geldiği aktarılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Kurum: Görüntüler yeni değil

Haberin Türkiye'de geniş yankı uyandırması üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, söz konusu haberleri yalanlayarak, "Bu tür iddialar daha önce de gündeme getirilmişti. Tehlikeli atıkların yakıldığı iddia edilen 11 noktadan toprak numuneleri aldık, analizlerde çevre ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturacak hiçbir parametre tespit edilmedi. Görüntülere ilişkin de incemeler yapılmış, görüntülerin yeni olmadığı anlaşılmış, o alanda herhangi bir tehlikeli atığa sahada rastlanmamıştır. Haber ve haberin içeriğinde yer alan tüm bilgiler tamamen asılsızdır ve gerçeği yansıtmamaktadır" demişti.

Bakanlık: Çevre ve insan sağlığı açısından tehlike yok

Bugün de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün,  Adana'da faaliyet gösteren geri dönüşüm tesislerinde ekiplerle denetimlerde bulundu.

denetim.jpg
Adana'daki geri dönüşüm tesislerinde sosyal medyadaki iddialara ilişkin denetim gerçekleştirildi / Fotoğraf: AA

 

Akgün, Birleşik Krallık'tan getirilen atıkların geri dönüşüm tesisi olmayan bir bölgede ortaya çıktığı yönünde sosyal medyada yer alan iddialara ilişkin, "İl Müdürlüğümüzle beraber bölgede, yine haberde geçen 11 koordinattan hem referans hem de kirli olduğu iddia edilen alanlardan numune aldık. Bakanlığımızın çevre referans laboratuvarında yaptığımız analizlerde, toprak kirliliği kontrol yönetmeliğinde verilen kirlilik sınır değerlerinin üzerinde olmadığını, çevre ve insan sağlığı açısından da herhangi bir tehlike olmadığını tespit ettik" dedi.

CHP'li Bulut plastik atıkları görüntüledi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un Londra'dan yola çıkan ve Adana'ya giden plastik atıklarla ilgili haberleri yalanlamasının ardından CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, plastik çöpleri yerinde tespit etti.

Bulut, Çukurova ilçesinde yerleşim yerlerinin hemen yakınında Avrupa'dan gelen çöpleri görüntüledi.

Hepsi Avrupa ülkelerine ait, Türkiye'de bulunmayan ürünlerin çöpü olduğunu kaydeden Bulut, çöp dökülmesi yasak olan alana bu çöplerin kaçak olarak atıldığını, ihbar üzerine belediye görevlilerinin çöplerin temizliğini yaptığını ifade etti.

"Normal topraktan 400 bin kat fazla zehir içeriyor"

Çukurova'nın yaklaşık 3 kilometre yakınına, inşaatların hemen yanına kaçak olarak çöplerin döküldüğünü kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

Bu ürünler Türkiye'de satılan ürünler değil, burada plastik çöpleri yakmaya çalışmışlar. Adana'nın dört bir yanında bu görüntüleri görmek mümkün. Seyhan, Sarıçam, Yüreğir'de de bu çöplerden var. Önce bu çöpleri döküyorlar, üzerine toprakla kapatıyorlar. Daha sonra bir kez daha çöp döküp, üzerini kapatıyorlar. Katman oluşturuyorlar. Burası Greenpeace'in ölçüm yaptığı alanlardan birisi. Normal topraktan 400 bin kat fazla zehir içeriyor. Burası bir çöp alanı değil, yerleşim birimlerinin hemen yanı başı. Buradan 1 kilometre ötede göl var.  3 kilometre ötede Çukurova'nın merkezi var. Her türlü çöp burada var. İngiltere'de Almanya'da tüketilmiş, ambalajı dünyanın en bereketli toprakları olan Çukurova topraklarına gömülmüş.  Elimizi nereye atsak plastik çöp çıkıyor. Türkiye'de poşetler paralı ama Avrupa'dan plastik çöp satın alıyoruz. Yüzlerce yılda erimesi mümkün değil. Kepçeyle tespit edilen çöpler belediye araçları taşıyor. Buralar şikayet sonrası tespit edilen yerler

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU