Zeytinliklerin sökülmesine karşı çıkan köylülere müdahale: TİP ve EMEP il başkanları gözaltına alındı

Özel güvenlik elemanlarının İkizköylü kadınlara müdahalesine tepki gösteren EMEP İl Başkanı Nuri Alikoç ve TİP Muğla İl Başkanı Volkan Çetin jandarma tarafından gözaltına alındı

Muğla Milas’a bağlı İkizköy'de termik santral isteyen Limak-İG ortaklığı harkete geçti.

Akbelen Ormanı ve bölgedeki zeytinliklerin sökülmerek yerine termik santral yapılmak istenmesini protesto edenlere şirketin özel güvenlik elemanları müdahale etti.

İkizköylü kadınlara saldırıya tepki gösteren EMEP İl Başkanı Nuri Alikoç ve TİP Muğla İl Başkanı Volkan Çetin ise jandarma tarafından gözaltına alındı.

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre; Alikoç'un şeker hastası olduğunu söylemesine rağmen gözaltı aracında dar bir ortamda tutulduğu, Çetin'in ise ters kelepçe takılarak gözaltına alındığı öğrenildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkizköy’de sökülmek istenen zeytinliklerin olduğu bölgeden seslenen İkizköy Çevre Komitesinden Nejla Işık, "2017 yılında kamulaştırılan İkizköy merkez, eski adıyla Işıkdere de bulunan, sayısını tam bilemediğimiz zeytin ağaçlarını yıllardır kestirmiyorduk. Bugün söküm için geleceklerini öğrendik. Jandarma alana girmemize engel oluyor. Burada bir katliam var. Herkesi desteğe çağırıyoruz" dedi.

İkizköy Çevre Komitesinden Deniz Gümüşel ise "Yanınızdayız diyen herkesi Işıkdere’ye, zeytin katliamını önlemeye çağırıyoruz" dedi.

Kadıgil: Enerji Bakanlığı suç işlemekte, kanuna karşı hile yapmaktadır

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise yaptığı açıklamada tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarda "ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak" üzere yürütülen madencilik faaliyetlerine izin verilebilmesine olanak sağlayan yönetmeliğin hukuksuz olduğunu savundu. Açıklamasında "Kanuna aykırı yönetmelik suçtur" ifadesini kullanan Kadıgil şunları kaydetti:

Zeytinliklere ilişkin 1939 tarihli açık kanun hükmüne karşın Enerji Bakanlığı haddini fersah fersah aşarak bir yönetmelik çıkardı 1 Mart'ta. Kanun uyarınca çivi çakılmayacak zeytinlikleri yönetmelikle talan etmek, yerli ve yabancı şirketlere peşkeş çekmek gayesindeki bu yönetmelik hukuksuzdur, vicdansızdır, daha mühimi yok hükmündedir. Buna rağmen az önce aldığımız bilgi uyarınca Muğla'ya bağlı İkizköy mevkiinde beşli çeteden birinin, Limak Holding'in zeytinlere saldırısı başlamış, kanuna aykırı yönetmeliği durdurması gereken kolluk kuvvetleri bölgeye giden çevrecilere saldırmış, Türkiye İşçi Partisi İl Başkanı ters kelepçeyle gözaltına alınmıştır. Kanuna aykırı yönetmelik suçtur. Enerji Bakanlığı suç işlemekte, kanuna karşı hile yapmaktadır. Tüm bölge halkını bu talana karşı oraya, İkizköy'e dayanışmaya davet ediyoruz. Muğla Valisine ve Enerji Bakanına şirketlerin değil, halkın hizmetkârı olduklarını utanarak bir kez daha hatırlatıyoruz.

 

 

Indepedent Türkçe, Evrensel
 

DAHA FAZLA HABER OKU