Dünya'nın merkezindeki gaz sızıntısı, gezegenin kökenine ışık tuttu

Yeni keşif, gezegenin bir nebula içinde oluştuğuna işaret ediyor

Gelecekteki nükleer füzyon santrallerinde yakıt olarak kullanılması planlanan helyum-3'ün kökeni Büyük Patlama'ya dayanıyor (Unsplash)

Bilim insanları, Dünya’nın çekirdeğinden Helyum-3 maddesinin sızdığını tespit etti.

Helyum 3, helyum soygazının radyoaktif olmayan hafif bir izotopu diye tanımlanıyor.

Araştırmacılara göre söz konusu gaz sızıntısı, Dünya’nın geçmişine ve oluşumuna dair önemli ipuçları sunuyor. Zira bulgular, gezegenin bir nebula içinde oluştuğu anlamına geliyor.

Dünya’da helyum soygazı iki kararlı izotop halinde görülüyor. Açık farkla en yaygın olanı, iki proton ve iki nötron içeren helyum-4. Bu izotop, gezegendeki tüm helyumun yaklaşık yüzde 99.9'unu oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kalan çok az kısmı ise iki proton ve bir nötron içeren helyum-3 teşkil ediyor.

Helyum-3’un özellikle nebulalarda bulunduğu biliniyor. Bulutsu diye de bilinen nebulalar, Güneş Sistemi’nin de oluşmasını sağlayan devasa gaz ve toz bulutları.

Helyum, evrende üretilen en eski elementlerden biri olduğu için, çoğu helyum-3 izotopunun oluşumu Büyük Patlama'ya kadar dayanıyor.

Çekirdeğin derinliklerinde yüksek yoğunlukta helyum-3 olması için Dünya'nın da sonradan değil, Güneş’i meydana getiren ve Güneş Bulutsusu diye bilinen nebulanın içinde oluşmuş olması gerekiyor.

Bilim insanları uzun süredir bu hipotezi tartışıyordu. Hakemli bilimsel dergi Geochemistry, Geophysics, Geosystems’te yayımlanan ve bilgisayar modellemelerine dayanan yeni araştırma, bu hipoteze kayda değer bir kanıt ekledi.

New Mexico Üniversitesi'nden jeofizikçi ve araştırmanın başyazarı Peter Olson, izotopun çoğunlukla okyanuslardaki volkanik sırt sistemlerinden sızdığını ifade etti.

Olson’un aktarımına göre, çekirdekten her yıl yaklaşık 2 bin gram helyum-3'ün sızdığı saptandı.

"Bu, masanızın büyüklüğünde bir balonu doldurmaya yeter" diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir doğa harikası ve Dünya'nın tarihi için bir ipucu. Gezegenin içinde bu izotoptan hala önemli miktarda var.

 

 

Independent Türkçe, Science Alert, Science Daily, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU