Rusya, "Ruble ile ödeme yoksa, gaz da yok" dedi, Almanya "erken uyarı" ilan etti

G7 ülkeleri Rusya'nın enerji ödemelerinin ruble ile yapılması teklifini böyle bir adımın yaptırımları olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle reddetmişti

Fotoğraf: AA

Rusya'nın ödemelerin ruble ile yapılmaması halinde doğal gaz tedarikini kesebileceğinden endişelenen Almanya tedbir olarak erken uyarı düzeyini harekete geçirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekonomik İşler ve İklim Değişikliği Bakanı Robert Habeck "Rus tarafından ödemelerin ruble ile yapılmaması halinde tedariğin durabileceği şeklinde çeşitli yorumlar geliyor" dedi ve bu duruma hazırlıklı olmak için bugün erken uyarı ilan ettiklerini açıkladı.

Aynı zamanda enerji bakanı ve başbakan yardımcısı olan Habeck gazetecilere verdiği bilgide tetikledikleri uyarının üç düzeyli uyarı sisteminin ilki olduğunu açıkladı ve bu kapsamda bakanlık içinde kriz ekibi kurularak doğal gaz durumunun takibini sıkılaştıracaklarını bildirdi.

Doğal gaz depolarındaki doluluk oranı yüzde 25'te bulunan Almanya hem evsel hem de üretim açısından doğal gaza en fazla ihtiyaç duyan Avrupa ülkelerinin başında geliyor. Yılda yaklaşık 119 milyon metreküp doğal gaz ithal eden Almanya bu ithalatının yaklaşık yarısını Rusya'dan karşılıyor.

G7 ülkeleri Rusya'nın enerji ödemelerinin ruble ile yapılması teklifini böyle bir adımın yaptırımları olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle reddetmişti.

Yunanistan da acil durum toplantısı düzenleyecek

Yunanistan enerji bakanlığı, Rusya tarafından verilen süre dolmadan Yunanistan'ın enerji düzenleyici kurumu, doğalgaz iletim operatörü ve en büyük doğalgaz tedarikçileriyle doğalgaz ödemelerinin ruble ile yapılmasına yönelik acil durum toplantısı yapacağını açıkladı.

Toplantının amacı, Rusya'nın Yunanistan'a doğalgaz akışını durdurması durumunda Yunanistan'ın doğalgaz stoklarının yeterliliğine yönelik mevcut tüm senaryoları değerlendirmek.

Kremlin: Avrupa rubleyle ödemeyi reddederse Rus gazını ücretsiz vermeyiz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Avrupa'nın rubleyle ödemeyi reddetmesi halinde Rus doğal gazını ücretsiz temin etmeyeceklerini açıklamıştı.

Rus gazının Batılı ülkelere rubleyle satılmasına yönelik süreçle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Peskov, "Gazprom ve ilgili birimler ödeme yöntemleri geliştiriyor, bunun ardından net bir zaman, takvim belirlenecektir" dedi.

Peskov, Avrupalı ülkelerin Rus gazı için rubleyle ödemeyi kabul etmemesi halinde Rusya'nın atacağı adımlara ilişkin, "Gazı bedava vermeyeceğiz, burası kesin. Mevcut durumumuzda hayırseverlik yapmak pek mümkün ve mantıklı değil" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın doğal gaz ödemelerinde rubleye geçme talebinin kabul edilemez olduğunu bildirmişti.

Gaz ihracatında rubleyle ödeme dönemi

Putin, 23 Mart'ta doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını duyurmuştu.

Batılı ülkelerin, Rus varlıklarını dondurarak gayrimeşru adımlar attığını vurgulayan Putin, "Batı aslında kendi para birimlerine yönelik güveni zedeledi. Şimdi herkes dolar ve avro cinsinden yükümlülüklerin yerine getirilemeyebileceğini biliyor" diye konuşmuştu.

Putin, Rusya'nın ihracatta ödemeleri dolar ve avro ile almasının anlamsız olduğuna işaret ederek, "ABD ve AB’ye mallarımızı tedarik ederken ödemeleri dolar, avro ve bazı para birimleri üzerinden almanın artık bizim için hiçbir anlam ifade etmediği açıktır. Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz" demişti.

 

Euronews, AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU