G7 ülkeleri Putin'in Rus doğalgaz ödemelerinin ruble ile yapılması talebini reddetti

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck "İlgili şirketleri Putin'in talebine uymamaya çağırıyoruz" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Almanya'da ekonomiden ve iklimin korunmasından sorumlu bakan Robert Habeck, G7 enerji bakanlarının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "düşman olmayan" ülkelerin Rus doğalgaz ödemelerinin ruble ile yapılması talebini reddettiğini açıkladı.

Habeck G7 enerji bakanlarıyla yaptığı online görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "G7 ülkelerinin tüm bakanları, bunun mevcut sözleşmelerin tek taraflı ve açık bir ihlali olduğu konusunda hemfikir" dedi.

Habeck'in açıklamasına göre, Bakanlar, yapılan sözleşmelerin geçerli olduğunu ve şirketlerin bunlara uyması gerektiğine bir kez daha dikkat çekerek "Ruble ile ödeme kabul edilemez ve ilgili şirketleri Putin'in talebine uymamaya çağırıyoruz" dedi.

Habeck "Putin'in bizi bölmeye çalıştığı aşikar ancak birlik ve kararlılıktan da anlaşılacağı üzere bölünmeyeceğiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin: Avrupa rubleyle ödemeyi reddederse Rus gazını ücretsiz vermeyiz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Avrupa'nın rubleyle ödemeyi reddetmesi halinde Rus doğal gazını ücretsiz temin etmeyeceklerini bildirdi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Batılı ülkelere doğal gaz ticaretinde ödemeleri rubleyle alma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rus gazının Batılı ülkelere rubleyle satılmasına yönelik süreçle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Peskov, "Gazprom ve ilgili birimler ödeme yöntemleri geliştiriyor, bunun ardından net bir zaman, takvim belirlenecektir" dedi.

Peskov, Avrupalı ülkelerin Rus gazı için rubleyle ödemeyi kabul etmemesi halinde Rusya'nın atacağı adımlara ilişkin, "Gazı bedava vermeyeceğiz, burası kesin. Mevcut durumumuzda hayırseverlik yapmak pek mümkün ve mantıklı değil" değerlendirmesinde bulundu.

Putin ne demişti?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 23 Mart'ta yaptığı açıklamada "ABD ve AB’ye mallarımızı tedarik ederken ödemeleri dolar, euro ve bazı para birimleri üzerinden almanın artık bizim için hiçbir anlam ifade etmediği açıktır. Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Putin, doğalgaz satışında ödemelerin rubleye çevrilmesine yönelik sürecin başlatılması için Rus hükümetine ve Gazprom’a talimat verdiğini de söylemişti

 

 

 

Reuters, Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU