Joe Biden'dan Ukrayna sorusuna yanıt: "Bunu söylemek için aptal olmak lazım"

ABD Başkanı, Rusların kimyasal silah saldırısı düzenlemesi halinde ABD'nin nasıl yanıt vereceğini söylemeyi reddetti

ABD Başkanı Joe Biden, Rusların Ukrayna'da kimyasal silah saldırısı düzenlemesi halinde ABD'nin buna nasıl yanıt vereceği sorularını tersleyerek bir Fox News muhabirine şöyle dedi:

Bunu söylemek için aptal olmak lazım.

Biden pazartesi günkü basın toplantısında ABD'nin yanıtının ne olacağını açıklamayı reddetti ve cumartesi günü sarf ettiği Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "iktidarda kalamayacağı" ifadesinin rejim değişikliği çağrısı olmadığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polonya'daki ABD birliklerine yaptığı konuşmadaki söz konusu doğaçlama yorumlar dünya çapında yankı uyandırmış, ABD müttefiki ülkelerin liderleri Putin'in görevden alınması talebi fikriyle aralarına mesafe koymuş ve Beyaz Saray yetkilileri de siyasette bir değişiklik olmadığında ısrar etmişti.

Biden pazartesi günü, söz konusu ifadesinde "bir siyaset değişikliğini" değil, sadece Putin'e karşı hissettiği "ahlaki öfkeyi dile getirdiğini" söyledi.

Bir diğer noktadaysa Fox News muhabiri Peter Doocy, Biden'ın konuşmasının önemli satırlarından "geri adım atılmaya devam edildiği" takdirde diğer dünya liderlerinin "Amerika'nın geri döndüğünden şüphe etmeye başlayıp başlamayacağını" sordu.
 


Soruyu netleştirmesi istendiğinde, Doocy bariz rejim değişikliği çağrısının yanı sıra ABD birliklerinin yakında Ukrayna'da olacağının söylendiği şeklinde yorumlanan açıklamalara ve Rusya'nın kimyasal silah kullanımının "aynı şekildeki yanıtı tetikleyeceği" yönündeki Biden'ın iddiasına atıfta bulundu.

Biden, "Üçü de gerçekleşmedi. Üçü de. Dili o şekilde siz yorumluyorsunuz" dedi. ABD Başkanı, kimyasal silahlar konusu bastırılınca şunu söyledi:

Ciddi bir yanıt tetikleyecektir.

Doocy ise, "Bu ne anlama geliyor?" diye sordu. Başkan tepkiyle, "Bunu sana söylemeyeceğim. Neden sana söyleyeyim ki? Bunu söylemek için aptal olmak lazım." dedi.

Doocy ise şu yanıtı verdi:

Dünya bilmek istiyor?

Biden da şöyle dedi:

Dünya birçok şeyi bilmek istiyor. Onlara yanıtın ne olacağını söyleyecek değilim, o zaman yanıtı Rusya da öğrenir.

Bir diğer muhabir, Biden'ın açıklamalarının nasıl yorumlanabileceğini neden öngörmediğini sorunca, ABD Başkanı'nın yanıtı şu oldu:

Bu çok saçma! Kimse Putin'i devirmekten bahsettiğimizi düşünmüyor. Kimse bunu düşünmüyor...

Bu başladığından beri ne anlatıyorum? Kasıtlı bir savaştan daha kötü tek şey, kasıtsız olandır. Rusya'yla bir kara savaşına veya nükleer savaşa girmek, yapmak isteyeceğim son şey.

Biden'ın Putin'e dair yorumlarını eleştiren Cumhuriyetçiler, bunun Rus hükümetini büyük ihtimalle tahrik edeceğini ve Rusya'ya bir propaganda hediyesi sunacağını söylemişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU