Boğaziçi Üniversitesi Rektörü İnci'den Kılıçdaroğlu'na yanıt: Ne kastettiğini anlamakta güçlük çekiyorum

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci "Burada herhangi bir hukuksuzluk sözkonusu değil. Yapılan her şey hukuka uygun olarak ilerliyor" diye konuştu

Fotoğraf: AA

 Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci, yeni açılan fakültelere, kampüslerdeki değişime ve devam eden protestolara ilişkin konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçen salı günü partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada sarf ettiği "Yerleşkeyle ilgili de bazı düzenlemeler yaptılar. Yerleşkeyi de eski hukuki statüsüne kavuşturmak bizim görevlerimizden birisi olacaktır" ifadelerine yanıt veren İnci şunları kaydetti:

Açıkçası ne kastettiğini anlamakta güçlük çekiyorum. Bizim yaptığımız her şey hukuka uygun şekilde ilerliyor. Zannedersem burada bazı öğretim üyelerinin ve öğretim elemanlarının yaptığı açıklamalar bağlamında hukuk ve iletişim fakültesini kastediyor. Hukuk ve iletişim fakültesi hakkında yargıya giden bir durum vardı. Bunlar en son yapılan itirazlar Danıştay tarafından reddedildi. Hukuki süreç sona erdi. Burada herhangi bir hukuksuzluk sözkonusu değil. Yapılan her şey hukuka uygun olarak ilerliyor. Oranın kuruluşu belli bir prosedür gereği, üniversiteden YÖK'e, YÖK'ten Cumhurbaşkanımızın onaylamasıyla devreye girmişti. Buna karşı bir itiraz vardı. Bu da yargıya gitti. En son mercide de bunlar reddedildi. Herhangi bir hukuki süreç kalmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Açılıma ve büyümeye karşı bir direnç var"

Boğaziçi Üniversitesine araştırma üniversitesi statüsü verilmesine de değinen İnci, üniversitenin zaten belli bir aşamaya kadar geldiğini söyledi. İnci, araştırma üniversitesinin çok daha ileriye gitmesi gerektiğini belirterek, dünyada önemli bir yere sahip olmak için bunun gerekli olduğunu kaydetti.

Değişim ve büyümenin karşısında bir direnç olduğunu iddia eden İnci, şöyle konuştu:

Maalesef bu açılıma ve büyümeye karşı bir direnç var. Veri Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsü'nü açtık ve onu donatmaya başladık. Hukuk Fakültesi neredeyse sürecini tamamladı. Veri bilimi ve yapay zeka çok önemli bir enstitü. Dünyanın önde gelen üniversitelerinde de benzer enstitüler kuruldu. İnanılmaz kaynaklar alıyorlar ve araştırma potansiyelleri çok yüksek. Buradan geri duramayız. Böyle bir enstitüyü kurarken tabii ki bunun üst yönetim tarafından yapılması gerekiyor. Üst yönetim ki, biz danışıyoruz. Var olan bölüm ve fakültelere danışıyoruz. Onlar da 'Bunlar tamamen bizim kontrolümüzde olacak. Biz istersek olacak, istemezsek olmayacak.' diyorlar. Genelde de bunun olmamasını istiyorlar. Değişimi kabullenmek istemiyorlar. Geldiğimiz noktada, süreç gidişatına baktığımızda siz değişimden etkilenmeden duramazsınız.

"Genç nesilden katkı vermek isteyen çok öğretim üyesi var"

Birçok akademisyenin yeni yapılanmaya katkı sunmak istediğini dile getiren İnci, baskı görme çekincesiyle akademisyenlerin sürece katkı sunamadığını söyledi.
İnci, değişimi istemeyenlerin başında emekli öğretim üyelerinin olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

Boğaziçi Üniversitesinde bizim bir geleneğimiz var. Öğretim üyeleri emekli olduktan sonra ofislerini tutuyor, yarı zamanlı ders veriyorlar. Kağıt üzerinde emekli olmuşlar ama fiili olarak buradalar. En iyi ofisleri onlar tutuyorlar. Bunda bir problem yok, hocalarımız değerli. Değişime karşı çıkanlar da en çok onlar. Maalesef genç nesilden katkı vermek isteyen çok öğretim üyesi var. Bunları kendilerinden duyuyoruz. Daha huzurlu ve rahat çalışma ortamı istiyorlar.

Kılıçdaroğlu ne demişti?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 22 Mart'ta partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Boğaziçi yönetimine ve iktidara seslenmişti. Kılıçdaroğlu şunları kaydetmişti:

'Biz bu tepeden inme yöntemi kabul etmiyoruz' diyerek. 21. yüzyılın Türkiye'sinde öğretim üyeleri aylardır eylem yapıyorsa, bütün yeni açtıkları fakülteleri, programları iktidara geldiğimizde tamamen kapatacağız. Boğziçi Üniversitesi gerçek anlamda Boğaziçi Üniversitesi olacak

 

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU