Hollanda: Salgının ilk yılında ülkemizde en çok Fas ve Türk kökenliler öldü

"Düşük gelir grubundakilerde ölüm oranı iki buçuk kat daha fazla"

Fotoğraf: AA

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), Hollanda'da salgının ilk yılında Kovid-19 kaynaklı ölüm oranlarının yabancı kökenlilerde Hollandalılardan daha fazla olduğunu açıkladı. Kurumun araştırmasına göre en fazla ölümlerde ilk sırada Fas kökenliler, ikincide Türkler var.

CBS'nin raporunda, Mart 2020-Mart 2021 dönemine ait ölüm oranlarına ilişkin veriler paylaşıldı.

Salgının ilk yılında Hollanda'da Kovid-19 kaynaklı ölümlerin sayısının yaklaşık 28 bin olduğu belirtilen açıklamada, bu sayının söz konusu dönemde ülkedeki tüm ölümlerin yüzde 25'ini oluşturduğu bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, araştırmanın yapıldığı dönemde ölen Fas kökenlilerin yaklaşık yüzde 26'sında sebebin Kovid-19 olduğu, aynı dönemde ölen Batı kökenli Hollandalılarda bu oranın yaklaşık yüzde 15 olarak tespit edildiği vurgulandı.

Faslılardan sonra en fazla Kovid-19 kaynaklı ölüm oranı yüzde 23'le Türk, yüzde 22'yle Surinam ve yüzde 19'la Endonezya kökenlilerden oluştu.

"Düşük gelir grubunda ölümlerin oranı iki buçuk kat daha fazla"

Araştırmada, düşük gelir grubundakiler arasında Kovid-19 kaynaklı ölümlerin oranının yüksek gelirlilere göre iki buçuk kat daha fazla olduğuna dikkat çekildi.

Araştırmacılar, göçmen kökenliler arasındaki ölüm oranının yüksekliğinin gerekçesi olarak obezite, şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarının bu grup arasında fazla olmasını gösterdi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU