İBB'nin 51 günlük kayyum dönemi ile ilgili iddia: 3 milyar 300 milyon liralık yeni borç, 1 milyar 700 milyon liralık harcama

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın İBB Başkanlığına vekalet ettiği 51 günü köşesine taşıdı, Zeyrek'e göre kayyum yönetimindeki dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde milyarca liralık israf yapıldı

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, İBB'nin kayyum tarafından yönetildiği 51 günlük dönem ile ilgili bir köşe yazısı kaleme aldı.

Zeyrek'in yazısında 31 Mart’ta 82 bin olan İBB personeli sayısının, 23 Haziran’dan önce 84 bin 500’e çıktığı öne sürülüyor. 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya 'nın vekaleten İBB Başkanlığı yaptığı 51 günlük süre içinde 2 bin 500 yeni istihdamın gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

 

Deniz Zeyrek Sözcü Gazetesi.jpg
Deniz Zeyrek / Fotoğraf: Sözcü Gazetesi

 

Yazıda ayrıca, belediyenin 31 Mart’taki toplam borcunun 26,7 milyar TL olduğu, bu rakamın 23 Haziran’a kadarki süreçte 30 milyar TL’ye çıktığı belirtilerek, İBB’nin 51 günde 3 milyar 300 milyon TL daha borçlandığı bilgisi yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir diğer iddia ise gelir-gider tablosuna göre 16 Haziran'da belediye kasasından tek kalemde 1, 7 milyar TL çıktığı:

Peki aradan geçen 51 günlük “kayyum” döneminde neler oldu? Halkın iradesi ile seçilmiş belediye başkanını beklemek yerine neler yaptılar? Biraz araştırınca gördüm ki boş durmamışlar. Örneğin 31 Mart'ta 82 bin olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi personel sayısı 23 Haziran'dan önce 84 bin 500'e çıkmış. Yani apar topar 2 bin 500 kişi istihdam edilmiş. Belediyenin borçları toplamı 31 Mart'ta 26.7 milyar TL idi. 23 Haziran itibarıyla bu miktar 30 milyar TL'ye çıkmış. Yani arada 3 milyar 300 milyon lira daha borçlanılmış. Belediyenin gelir gider tablosuna bakıldığında anlaşılıyor ki, harcamalarda da frene basılmamış. 16 Haziran günü belediye kasasından 1 kalemde 1.7 milyar TL çıkmış. Sadece yeni istihdam, borçlanma ve harcama miktarları bile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kaynaklarından son ana dek yararlanıldığını gösteriyor. İnşallah, o paralar yandaşların çıkarı için değil, İstanbul halkına hizmet için harcanmıştır. Bu arada İmamoğlu iyi ki o verileri yedeklemiş. Yoksa bu değişimleri bu kadar kısa sürede anlamak imkansız olurdu.

 

Deniz Zeyrek, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun çok tartışılan veri yedekleme uygulamasına ilişkin olarak ise “İmamoğlu, iyi ki o verileri yedeklemiş, yoksa bu değişimleri bu kadar kısa sürede anlamak imkansız olurdu” yorumu yaptı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU