Kremlin: Rusya'ya petrol ambargosu ABD'yi etkilemez, Avrupa zarar görür

Peskov, petrol ambargosunun Avrupa'daki enerji dengesini bozacağını söyledi

Fotoğraf: AA

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'ya karşı uygulanması gündemde olan petrol ambargosu ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Petrol ambargosunun Avrupa'daki enerji dengesini bozacağını ifade eden Peskov, ambargonun ABD'ye bir zararı olmayacağını ancak Avrupa'nın bundan zarar göreceğini söyledi.

Peskov, Ukrayna ile yapılan barış görüşmelerinde yeteri kadar mesafe katedilmediğini ve olası bir Putin-Zelenski görüşmesinden önce görüşmelerde mesafe katedilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği hükümetleri, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'ya petrol ambargosu uygulayıp uygulamamayı bu hafta yapılacak zirvelerde değerlendirecek.

"Petrol fiyatları 300 dolara çıkabilir"

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Batılı ülkelerin Rus petrolünü almayı durdurmaları halinde, fiyatların varil başına 300 dolara çıkabileceğini söyledi.

Novak, başkent Moskova'da iktidardaki Birleşik Rusya Partisi yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, Rusya'ya yönelik yaptırımların enerji sektörüne etkilerini değerlendirdi.

Rus petrol sektörünün vergilendirme sisteminde bazı değişiklikler yapılacağına işaret eden Novak, "Ürünlerimizin bir kısmı şu anda indirimle satılıyor. Şirketlerimizin zarara uğramaması için vergilendirme sistemini piyasadaki petrol fiyatlarına denk hale getirmeliyiz" diye konuştu.

Novak, ABD ve Birleşik Krallık'ın Rus petrolü almayı durdurma kararı aldığını anımsatarak, "Bunun etkisi az oldu çünkü bu ülkelere sevkiyatımız düşük seviyede. ABD'ye tüm petrol ihracatımızın yüzde 3'ünü sevk ediyorduk" dedi.

Rusya'nın, yaptırım baskısına rağmen petrol ve doğal gaz üretimini tam kapasiteyle sürdürdüğünün altını çizen Novak, "Ocak ve şubatta üretimimiz geçen yıla kıyasla daha da yüksek seviyede" ifadesini kullandı.

Rusya'dan ABD'ye uranyum tedariki yasaklanabilir

Novak, Rus petrol üreticilerinin ihracat rotalarını çeşitlendirmeye başladıklarını vurgulayarak, "Petrol üreticileri, sevkiyatlarını batı istikametinden doğu istikametine yönlendirmeye başladılar bile" dedi.

Batılı ülkelerin Rus petrolüne yönelik ambargo uygulamaları halinde fiyatların önemli oranda artacağı öngörüsünde bulunan Novak, "Eğer böyle bir adam atarlarsa, petrol fiyatı 300 dolara hatta bazılarına göre 500 dolara kadar çıkacak" dedi.

Novak, Rus enerji sektörüne yönelik yaptırımları nedeniyle ABD'ye uranyum tedarikinin yasaklanması konusunun da gündemlerinde olduğunu bildirdi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU