ABD'deki bir üniversite maaşsız iş ilanı açtı, sosyal medyada tartışma başladı

"Bu ilan bir şaka mı?"

1919'da kurulan UCLA'in bütçesi iki sene önce 9,2 milyar dolardı (Reuters)

ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'ın (University of California, Los Angeles - UCLA) misafir doktor öğretim üyesi ilanı tartışma yarattı.

Zira üniversite, Kimya ve Biyokimya Bölümü için açılan pozisyonun maaşsız olduğunu açıkladı:

Başvuru sahipleri, bu pozisyon için herhangi bir maaş ödenmeyeceğini bilmelidir.

Eleştirilerin ardından yayından kaldırılan ilanda özgeçmiş, önyazı, araştırma bildirimi, öğretim bildirimi ve referansların yer aldığı mektup da isteniyordu.

Georgetown Üniversitesi'nden virolog Angela Rasmussen, ilanı paylaşıp şöyle yazdı:

Çalışmalarınız için para almaktan bıkmış, doktorasını bitirmiş bir akademisyen misiniz? Maaşlardan ve sağlık hizmetlerinden nefret mi ediyorsunuz? Bütün bir ders yüküyle tamamen maaşsız bir iş için başvuru yapmaya istekli misiniz? UCLA Kimya ve Biyokimya Bölümü'nün sizin için boş bir pozisyonu var.

Virginia Commonwealth Üniversitesi'nde görev yapan tarih profesörü Brooke Newman da "Bu ilan bir şaka mı?" diye sordu.

Eleştiri yağmuruna tutulan Kimya ve Biyokimya Bölümü, konu hakkında bugün bir açıklama yaptı.

"İlandaki talihsiz ifadeler endişeye yol açtı. Bu endişeler topluluğumuzun pek çok üyesi tarafından dile getirildi. Bundan dolayı özür dileriz" denilen açıklamada, okulun akademisyenlere adil bir maaş vermeyi taahhüt ettiği vurgulandı.

Bölüm, ilandaki gibi işlerin akademi camiasında yaygın olduğunu savunurken, dersi veren kişinin hizmetinin karşılığının deneyimle orantılı bir şekilde ve eşitlik gözetilerek sağlandığı öne sürüldü.

Açıklamada, kişilerin başka kaynaklardan maaş aldığı ve hibeye başvurmak, hibe almaya devam etmek ya da araştırma yapmak için okulla resmi bir bağlantının gerektiği durumlarda maaşsız pozisyonların açılabildiği vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan açıklama tartışmaları bitirmedi. Pek çok kişi, yapılan açıklamayı anlamadığını söyleyerek tepki göstermeyi sürdürdü.

Claire McKinley adlı bir akademisyen, "O zaman neden ilanın neden dışarıya açık olduğunu anlamadım. Ya da UCLA'de çalışmak bir gereklilikse bu neden belirtilmedi?" dedi.

Bilkent Üniversitesi'nden Doç. Dr. Öğr. Burak Ülgüt, "Ders vermesi için bir şekilde araştırmacı/doktora sonrası araştırmacı bulmaya çalışıyorlar gibi görünüyor. Bir kişinin, herhangi bir ek ücret ödemeden mevcut işinin yanında ders vermesini beklemek yine de komik" ifadelerini kullandı.

Ayrıca ilanın adrese teslim açıldığını düşündüklerini söyleyenler de oldu:

Bir kişinin sadece eğlence için maaş almadan ders vermek istediğine iddiaya girerim. Ancak bunu resmileştirmek için ilan açmaları gerekiyordu.

Öte yandan bazı kişiler, bu durumun yaygınlığını ortaya koydu. Tıp ve kısaca STEM olarak bilinen bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik bölümlerinde görev yapan kişilerin, maaş ve araştırma için dışarıda finansman aradığı yazıldı.

 

Independent Türkçe, Futurism, Hacker News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU