Birleşik Krallık'ta üst düzey CEO'lar, işçinin yıllık ortalama maaşını 4 günde kazanıyor

Sendika ortalama Britanyalılar maaş kesintilerine katlanırken, "açgözlü yöneticilerin" milyonlarca sterlin kazandığını söylüyor

Pandemiyle bağlantılı ekonomik sorunlara rağmen üst düzey CEO'ların maaşlarının 2022'de artması bekleniyor (Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre Birleşik Krallık'ta (BK) en üst kademedeki yöneticiler, sadece 4 günde Britanyalı işçilerin yıllık ortalama maaşından daha fazlasını kazanıyor.

İşçilere daha adil ücretler verilmesi için kampanya yürüten düşünce kuruluşu High Pay Centre'ın analizi, 7 Ocak Cuma günü 09.00 itibarıyla en üst sıradaki FTSE 100 (Londra Borsası'nın, işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip 100 şirketi kapsayan endeksi -ed.n) CEO'larının kazançlarının, BK'deki tam zamanlı maaş gelirlerinin medyanını aşacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

High Pay Centre'a göre 2021'de FTSE CEO'larının yüzde 57'si, bir önceki yıl kazandıkları ortalama 2,7 milyon sterline (yaklaşık 51 milyon TL) kıyasla daha fazla para kazandı.

2020'de CEO'lar pandemiyle bağlantılı maaş kesintileri ve ikramiye iptalleri nedeniyle, maaşlarında önceki yılki 3,2 milyon sterline (yaklaşık 60 milyon TL) kıyasla yüzde 17 düşüş yaşadı. Bu, 2011'den beri ilk kez CEO'ların tam zamanlı bir çalışanın yıllık maaşıyla aynı maaşı alabilmek için 4 gün çalışması gerektiği anlamına geliyor.

İşçi Sendikaları Kongresi (Trades Union Congress -TUC) Genel Sekreteri Frances O' Grady, The Guardian'a açıklamasında şunları söyledi:

Pandemi, bir kriz sırasında ülkeyi kimin ayakta tuttuğunu hepimize gösterdi. Britanya'da bakıcılardan teslimat şoförlerine ve mağaza personeline kadar, aldıklarından fazlasını veren milyonlarca çalışkan kişi var. Fakat açgözlü yöneticiler milyonları eve götürürken, sıradan işçiler bir yıl daha maaş kısıtlamasıyla karşı karşıya.

İşgücü için kâr paylaşım planları ve işçi temsilcileri öneren O'Grady, "Pandemiden çıkarken, ekonomiyi adil hale getirmek için onu yeniden tasarlamamız gerekiyor. Bu da CEO'ların aldığı maaşı tekrar ayakları yere basan seviyeye çekmek için büyük reformlar yapılması anlamına geliyor" dedi.

tuc-frances-ogrady.gif

TUC Genel Sekreteri Frances O'Grady, pandemi sonrası ekonomide servet eşitsizliklerini gidermek için "büyük reformlar" yapılması gerektiğini söyledi (Reuters)​​​​​


High Pay Centre için Survation'ın yürüttüğü ve CEO'lara dair kamuoyu görüşlerinin yer aldığı ankette, halkın yüzde 71'inin hükümet politikalarının düşük ve orta gelirlilerden ziyade yüksek gelirlilere fayda sağladığını söylediği ortaya çıkmıştı.

Halkın yaklaşık yüzde 63'ü yüksek gelirlilerin düşük veya orta gelirlilerden daha çok çalıştığına katılmazken, yüzde 59'u da yüksek gelirlilerin düşük gelirlilerden daha fazla iş yaptığı ifadesini reddetti.

High Pay Centre'ın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yönetici ücretini belirleyen yönetim kurulları, en tepedekilerin bizden daha çok çalıştığı veya daha önemli işler yaptığı gerekçesiyle çok yüksek ödemeleri meşru gösteriyor fakat bu bulgular kamuoyunun bu varsayıma katılmadığını ortaya koyuyor.

İşçi direktörlerini ücret belirleme komitelerine koymak gibi politikalar, ücret kararlarına bazı değerli 'gerçek dünya' perspektifleri sağlayabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU