NASA kendi astronotunu uyardı: "Ruslarla kavgayı bırak"

Kelly, ajansın uyarısına kulak vereceğini ve Rogozin'le polemiği bırakacağını söyledi

Kelly, 2015 ve 2016 arasında UUİ'de yaklaşık bir yıl geçirmişti (NASA)

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) emektar astronotu Scott Kelly'yi Ruslarla kavgayı sürdürmemesi için uyardı.

Kelly, son günlerde Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitri Rogozin'le Twitter üzerinden çetin bir tartışmaya girmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN International'ın haberine göre NASA, e-posta gönderdiği Kelly'ye kavgayı sürdürmemesi gerektiğini ve tartışmanın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) operasyonlara "zarar verdiğini" söyledi.

NASA ve Roscosmos, uzay istasyonunda işbirliği içinde çalışıyor. İstasyonda ABD tarafı, astronotlara yaşam desteği sağlarken, Rusya da istasyonun itilmesinden ve ayakta kalmasından sorumlu.

Rogozin kısa süre önce, uzay istasyonunda Rusların rolünü tehditkar bir açıklamayla hatırlatmıştı:

Bizimle işbirliğini engellerseniz, UUİ'yi kontrolsüz bir şekilde yörüngeden çıkmaktan ve ABD ya da Avrupa'ya düşmekten kim kurtaracak?

Bunun ardından Kelly, Twitter'da Rogozin'le polemiğe girmiş ve tartışmada sert sözler sarf edilmişti. Kelly, Rogozin'e McDonald's'ta iş bulmasını söylerken, Rogozin de astronotu "bunama tedavisi" için Rusya'ya çağırmıştı.

NASA'nın Kelly'ye gönderdiği uyarı e-postasında "Amerikalılar olarak her birimiz konuşma özgürlüğüne sahibiz ve hepiniz fikrinizi söyleme yetkisine sahipsiniz" ifadeleri yer aldı:

Ancak, emekli NASA astronotları olarak sözlerinizin daha fazla ağırlık taşıdığını ve Rus ortaklarımıza saldırmanın mevcut görevimize zarar verdiğini lütfen bilin.

CNN'in konuyla ilgili sorularını cevaplayan Kelly, ajansın uyarısına kulak vereceğini ve Rogozin'le polemiği bırakacağını söyledi.

"Evet, e-postayı gördüm ve Rogozin'le atışmaktan vazgeçtim. Mecbur değildim ama NASA'ya, NASA'nın pozisyonuna ve e-postayı gönderen yetkiliye saygı duyuyorum" diyen Kelly, Rusça tweetler atmaya ve savaşa karşı çıkmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

27 Mart 2015'te UUİ'ye giden Kelly, istasyonda 340 gün geçirmiş ve 2 Mart 2016'da Dünya'ya dönmüştü. Böylelikle uzayda tek seferde en uzun kalan astronotlardan biri olan Kerry, bu görevin ardından emekliye ayrılmıştı.

Daha sonra Kelly üzerinde incelemeler yapan bilim insanları, emekli astronotun kalbinin uzayda kaldığı süre boyunca küçüldüğünü tespit etmişti.

 

Independent Türkçe, Futurism, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU