Trump uçağın icadından 130 yıl önce İngilizlerden “havalimanlarını nasıl ele geçirdikleriyle" övündü

Ülkesinin 1770’lerde verdiği bağımsızlık savaşında havadaki üstün “başarılarından” bahseden ABD Başkanı yaptığı tarihsel hatalarla bir kez daha gündeme oturdu

Trump'ın Amerikalılara hitaben yağmurlu havada kurşun geçirmez camın ardından yaptığı konuşma 45 dakika sürdü (AP)

Donald Trump’ın Amerikan askeri gücüne övgüler yağdırdığı 4 Temmuz konuşmasında, 1775-1783 yıllarında İngiltere’ye karşı verilen bağımsızlık savaşında ABD birliklerinin “havalimanlarını ele geçirdiğini” savunması ABD Başkanı’nın gaf hanesine yazılan son icraat oldu.

Fransa’da 2017’de gerçekleşen Bastille Günü etkinliklerinde duyduğu hayranlığı gizlemeyen ve şahit olduğu askeri töreni o güne dek gördüğü en güzel geçitlerden biri olarak tanımlayan Trump, iki yıl sonra bu dileğini kısmen de olsa yerine getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington’da tankların ve savaş uçaklarının boy gösterdiği 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarında 70 yıl sonra Lincoln Anıtı önünde Amerikalılara seslenen ilk başkan olarak kayıtlara geçen Trump “Amerika’ya Selam” temalı konuşmasının önemli bölümünü ABD ordusunun “kahramanlıklarına” ayırdı.

Büyük Britanya’ya karşı verilen savaşta Amerikan ordusunun “havalimanlarını İngilizlerden aldığını” söyleyen Trump “Ordumuz gökyüzünü sardı, siperleri vurdu, havalimanlarını ele geçirdi, yapması gereken her şeyi yaptı. Roketlerin kızıl parıltılarının altında Fort McHenry’de yalnızca zafer vardı” dedi.

Savaşları da karıştırdı

Ancak Trump’ı dinleyenler 1900’lerin başlarına kadar ABD’de havayolu ulaşımının mümkün olmadığını, havalimanları ve askeri uçakların 20. yüzyılın icadı olduğunu fark etmekte gecikmedi. Konuşmasının başlarında Trump’ın övgüyle bahsettiği Wright kardeşler dünyada ilk uçağı uçuran kişiler olarak tarihe geçtiğindeyse takvimler 1903’ü gösteriyordu.

 

 

Diğer taraftan ABD Başkanı’nın konuşmasında tarihsel kafa karışıklığı havalimanı gafıyla sınırlı kalmadı. “Roketlerin kızıl parıltılarıyla aydınlanan” Fort McHenry’deki çarpışma da ABD’nin bağımsızlık savaşından onlarca yıl sonra 1812 savaşı sırasında yaşanmıştı.

Trump’ın tartışma yaratan konuşmasındaki hatalar, ABD Başkanı’nın konuşma metnini okurken prompterla mücadele vermiş olabileceği ihtimalini akıllara getirdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU