Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışında konuştu: Geçiş ücreti 200 lira ve ilk 1 hafta ücretsiz olacak

Erdoğan, "Yapılan hesaplamalar bu projenin ekonomimize üretimde 5.3 milyar Euro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2.4 milyar euro ilave katkısının olacağına işaret ediyor" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Açılış Töreni'ne katılarak konuşma yaptı.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün her bir teknik özelliğiyle farklı anlamlar taşıdığını söyleyen Erdoğan, "Çanakkale'de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği 318 metrede Mart'ın 18'ini ifade ediyor. Orta açıklığı uzunluğu 2023 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılının remzi işaretidir" dedi.

Erdoğan, köprüyle birlikte Malkara'dan Çanakkale'ye uzanan 101 kilometrelik otoyolunun da açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Burası saatlerce feribot sırası beklenen 1.5 saatte karşıya geçilebilen bir yerdi" diyen Erdoğan, "Şimdi aynı yolculuk sadece 6 dakikada tamamlanacak" diye konuştu.

"Milli gelire 2.4 milyar euro katkı sağlayacak"

Köprü ile ilgili bilgiri de paylaşan Erdoğan şöyle devam etti:

Türkiye orta açıklığı itibariyle dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonyayı geride bırakarak bu alanda ilk sıraya yerleşti. Orta açıklık uzunluğu bakımından dünyadaki ilk 10 köprünün 3'ünün ülkemizde olduğunu hatırlatmak isterim. Marmaray'ı otoyollarıyla köprü, tünelleriyle otoyol projemizin bugün açılışını yapacağımız kısmın 2.5 milyar euroluk bir yatırım bedeline sahip. Bu 2.5 milyar euro bize ne kazandıracak. Sadece zamandan, akaryakıt tüketiminden, ve karbon salınımı azalışından kazancı yıllık 415 milyon euro. Şehirlerimiz arasında güvenli, konforlu, hızlı bir şekilde yapılacak seyahatin kolaylığına rahatlığına, huzuruna değer biçilir mi? Yapılan hesaplamalar bu projenin ekonomimize üretimde 5.3 milyar Euro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2.4 milyar euro ilave katkısının olacağına işaret ediyor.

Köprünün geçiş ücretinin 200 lira olacağını ve 1 hafta ücretsiz olacağını bildiren Erdoğan, geçiş garantisindeki farkın da devlet kasasından ödeneceğini söyledi.

Erdoğan: Çanakkale, Balkanlardan Asya'ya yüz milyonlarca kardeşimizin ortak zaferidir 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitler Abidesi'nde düzenlenen "18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 107. Yılı Anma Töreni"ne katılarak konuşma yaptı.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıldönümünün kutlu olmasını temenni ettiğini vurgulayan Erdoğan, "Çanakkale geçilmez' sözünü nakşeden şehitlerimizi bir kez daha yad ediyorum. Diğer milletlerin askerlerini de saygıyla anıyorum" dedi.

"Çanakkale savaşları milletimizin vatanseverlik, fedakarlık gibi yüksek faziletlerinin sergilendiği yüksek bir kahramanlık destanıdır" diyen Erdoğan, "Ölümü göze almış, istiklale aşık bir millet burada tarihin akışını değiştirmiştir. Çanakkale'de imanlı yürekler karşısında dünyanın en güçlü orduları hüsrana uğramış, inanç galip gelmiştir" ifadelerini kullandı.

"Çanakkale Zaferi, Balkanlardan Asya'ya yüz milyonlarca kardeşimizin ortak zaferidir" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Burada sadece Türkiye'nin her ilinden, ilçesinden, her köyünden kahramanların kabirleri yok, aynı zamanda gönül coğrafyamızın dört bir köşesinden gelen şehitlerin mezarları da var. Çanakkale, millet olarak bizim ebedi ve ezeli kardeşliğimizi ifade ettiği kadar, İslam dünyasının kader ortaklığını yansıtır.

Gittiğim her yerde, gençlerle her buluşmamızda onlara Çanakkale'yi, Çanakkale Destanı'nı anlatıyorum. Sadece kendi çocuklarımızın değil, Balkanların, Afrika'nın, Ortadoğu'nun gençlerinin de buraya gelmelerini, atalarını tanımalarını arzu ediyorum. Bunu başardığımızda Çanakkale'yi evlatlarımıza hakkıyla anlattığımızda hem içeride hem kardeşlerimizle çok farklı muhabbet iklimini tesis edeceğimize inanıyorum.

Gazi Mustafa Kemal'in komutasındaki o kınalı kuzuların çıktığı yolda Haçlı zihniyetine karşı hilalin zaferini tüm dünyaya gösterdiğimiz yerde biz de evlatlarımızı bu düşüncede yetiştirmeliyiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU