Dünyadaki toplam güneş enerjisi üretimi Avrupa'nın toplam elektrik ihtiyacını karşılayacak seviyeye geldi

Bu önemli kilometre taşı, dağıtım ve depolama sınırlamaları sebebiyle bu seviyenin hâlâ daha küresel enerji arzının çok küçük bir kısmını karşılayabildiği uyarısını da beraberinde getiriyor

ABD'nin Nevada eyaletindeki Yarımay Kum Tepeleri Güneş Enerjisi Projesi'nin tepeden görünümü (Wikimedia Commons)

Son hesaplamalara göre şu anda dünya çapında güneşten 1 terawatt (TW) elektrik üretmeye yetecek kadar güneş paneli kurulmuş durumda. Bu, yenilenebilir enerjinin benimsenmesi için önemli bir kilometre taşı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu güneş enerjisi kapasitesi, Avrupa'daki neredeyse her ülkenin elektrik ihtiyacının toplamını karşılamaya yeterli ancak dağıtım ve depolama sınırlamaları, güneş enerjisinin hâlâ küresel enerji arzının çok küçük bir kısmını karşıladığı anlamına geliyor.

Fotovoltaik yayını PV Magazine'in BloombergNEF rakamlarına dayanarak yaptığı hesaplamalar, dünyanın güneş enerjisi kapasitesinin salı günü 1TW'yi geçtiğini tahmin ediyor; bu da "güneş enerjisi kapasitesini terawatt olarak ölçmeye resmen başlayabiliriz" demek.

İspanya gibi her yıl kabaca 3 bin saat güneş ışığı alan bir ülkede, bu saatte 3 bin TW'ye eşdeğer olacaktır.


Bu saatlik üretim, Avrupa'daki tüm büyük ülkelerin (Norveç, İsviçre, Birleşik Krallık ve Ukrayna da dahil) kabaca 3 bin 50 TW olan toplam tüketiminin hemen altında.

Avrupa Birliği şu anda elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 3,6'sını güneş enerjisinden karşılarken, bu oran Birleşik Krallık'ta (BK) yüzde 4,1'le biraz daha yüksek.

BloombergNEF, mevcut pazar eğilimlerine dayanarak güneş enerjisinin 2040'a kadar Avrupa enerji karışımının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturacağını tahmin ediyor.

 BP 2021 Dünya Enerji İstatistikleri Raporu'ndaki farklı tahminler, 2020'de üretilen elektriğin yüzde 3,1'inin güneş enerjisinden geldiğini hesapladı. Güneş enerjisi kurulumlarının geçen yıl yüzde 23 arttığı göz önüne alındığında bu rakamın 2021 için yüzde 4'e yaklaşması bekleniyor.

Çin, Avrupa ve ABD güneş enerjisi hasadının büyümesine öncülük ediyor. Tüm dünyada kurulu güneş enerjisi kapasitesinin yarısından fazlası bu üç bölgede.

Genellikle çatı üstü güneş panelleriyle konut kurulumları için 2021'de rekor büyüme görülürken, güneş enerjisi üretimi daha enerji-verimli ve uygun maliyetli hale geldikçe ticari ve endüstriyel sistemlerde de önemli artışlar görüldü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU