Osman Müftüoğlu: Günde kaç adım?

“Paslanmamak için 5 bin adım, yağlanmamak için 7 bin 500 adım, iyi yaşlanmak için 10 bin adım”

Fotoğraf: Reuters arşivi.

İç hastalıkları uzmanı Osman Müftüoğlu, insan sağlığı için günde kaç adım atılması gerektiğine dair bir köşe yazısı kaleme aldı. Müftüoğlu'na göre paslanmamak için 5 bin adım, yağlanmamak için 7 bin 500 adım, iyi yaşlanmak için 10 bin adım atmak gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prof. Müftüoğlu, Hürriyet’teki yazısında ABD’deki Massachusetts Amherst Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya yer verdi. Yazının ilgili kısmı şöyle:

Massachusetts Amherst Üniversitesi araştırmacılarının elde ettiği sonuçlara bakılırsa: Yürümek sağlık için kesinlikle vazgeçilmez bir egzersiz seçimidir... Yeterli ve etkili bir sonuç almak için de 5 bin adımdan daha azı bize yetmemektedir.

Amerikalı araştırmacılara göre, günlük adım sayısını 6 bin ila 8 bin arasında tutmamız lazım. Zira her gün en az 6-7 bin adım atan 60 yaş üzeri kişilerde ölüm riski yüzde 54 azalıyor. Yaklaşık 50 bin kişiyi inceleyen 15 farklı araştırmadan elde edilen bulgulara dayanan bu yeni araştırmada, 60 yaş altındaki kişilerin erken ölüm riskini düşürmeleri için “her gün en az 8 bin adım” atmayı hedeflemeleri öneriliyor. Peki, daha fazlası bir işe yarıyor mu? Bu son araştırmaya bakılırsa günlük adım sayısını daha fazla arttırmanın ve daha yüksek bir tempoda yürümenin ölüm riski açısından ek bir faydası yok.

Düzenli yürüme alışkanlığının bizi daha formda ve fit yaptığı, sağlığımızı olumlu yönde etkilediği, daha da önemlisi erken ölüm riskini ciddi ölçüde düşürdüğü artık kesinleşmiş bir bilgidir. Geçtiğimiz eylülde yapılan bir başka araştırmada da günde en az 7 bin adım yürümenin orta yaşlı insanlarda erken ölüm riskini yüzde 72 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Bu son araştırmada da benzer bir sonuca ulaşılmıştır. Kısacası hedef en az 5-10 bin aralığında olmalıdır.

Müftüoğlu, kendi önerisini de şöyle yazdı:

Kişisel tavsiyeme gelince, mümkün olduğu ölçüde her gün yürümeye gayret edin ve şu rakamları hedefleyin...

Paslanmamak için: Her gün 5 bin adım.

Yağlanmamak için: Her gün 7 bin 500 adım.

İyi yaşlanmak için: Her gün 10 bin adım.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU