500 milyon ışık yılı uzaktaki Araba Tekeri Galaksisi'nde muazzam bir patlama tespit edildi

Gökbilimciler tam gözlerinin önünde büyüleyici bir süpernova meydana geldiğini tespit etti

(NASA)

Bilim insanları Dünya'dan 500 milyon ışık yılı uzaklıktaki Araba Tekeri Galaksisi'nde gerçekleşen şaşırtıcı bir olay tespit etti.

Yontar Takımyıldızı'ndaki galaksi bir zamanlar normal bir sarmal galaksiydi fakat daha küçük eşlikçi bir yıldız sistemiyle çarpışması ona kendine has görüntüsünü kazandırdı.

Fakat gökbilimciler galaksinin sol alt köşesinde başka bir ilginç olayı fark etti: Tam gözlerinin önünde meydana gelen bir süpernova.

SN2021afdx adı verilen olay tip II süpernova olup yıldızların yaşam süresinin son aşamasının bir parçasıdır. Yıldız, ev sahibi galaksinin tamamından daha parlak bir şekilde parlayabilir ve aylarca, hatta yıllarca görünür kalabilir.

Süpernovalar bir yıldızın nükleer yakıtı bittiğinde, bu sebeple kütlesi çekirdeğine aktığında meydana gelir. Bu akış nihayetinde çekirdeği o kadar ağırlaştırır ki yıldızın kendi yerçekimi kuvveti onu çökerterek muazzam bir patlamaya neden olur.

Süpernova sadece kısa bir süre yansa da onları bulup incelemek bilim insanlarına evren hakkında muazzam miktarda bilgi sağlayabilir. Bilim insanları evrenin genişlediğini ve patlamaların elementleri elementler boyunca hareket ettirebildiğini keşfetmek için süpernovalardan yararlandı. Dünya'da bulduğumuz elementlerin çoğunun kökeni de buna dayanıyor.
 

süpernova (eso).jpg

Süpernova sağdaki görüntünün sol alt kısmında görülebilir (ESO)


SN2021afdx ilk kez Kasım 2021'de ATLAS araştırmasında tespit edildi ve daha sonra gelişmiş Avrupa Güney Gözlemevi Geçici Nesneler için Kamuya Açık Spektroskopik Araştırma olan ePESSTO+ tarafından takip edildi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU