Azerbaycan Enerji Bakanı Shahbazov: Avrupa'ya 100 yıl boyunca doğalgaz sağlayabiliriz

"Türkiye ile birlikte Avrupa'ya büyük miktarda gaz sevk edebiliriz. AB ile temas halindeyiz. Kardeş ülke Türkiye ile bu konuda temas halindeyiz"

Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Shahbazov, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında düzenlenen "Enerji güvenliğinde karmaşa" adlı panele katılarak bir konuşma yaptı / Fotoğraf: AA

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişiminin ardından başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkenin Rusya'ya yönelik uygulamaya koydukları yaptırımlar, enerji arzının güvenliği sorununu da bir kez daha gündeme getirdi. Bu konu geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'nun da gündem konularından biriydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Shahbazov, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında düzenlenen "Enerji güvenliğinde karmaşa" adlı panele katılarak bir konuşma yaptı.

Azerbaycan Enerji Bakanı Shahbazov'un perşembe günü gerçekleşen Cumhurbaşkanları İlham Aliyev - Recep Tayyip Erdoğan görüşmesindeki başlıklardan birinin enerji olduğunu hatırlattı.

Paneli takip eden Milliyet yazarı Didem Özel Tümer, Azerbaycan Enerji Bakanı Shahbazov'un mesajlarını şu şekilde aktardı:

  • Azerbaycan'ın 2.6 trilyon metreküp onaylanmış gaz rezervi var. Hem bize, hem ortaklarımıza, hem de Avrupa'ya 100 yıl boyunca doğalgaz sağlayabiliriz.
  • Güney gaz koridorundan Avrupa'ya 2020'de 9.8 milyar metreküp gaz sevk edildi. Bu yıl 8.2 milyar metreküp, gelecek yıl ise 9.5 milyar metreküp gaz sevk edilecek.
  • Avrupa’ya doğalgaz tedariki artacak. Koridorun halihazırda kullanılmayan kapasitesi var.
  • Türkiye ile birlikte Avrupa'ya büyük miktarda gaz sevk edebiliriz. AB ile temas halindeyiz. Kardeş ülke Türkiye ile bu konuda temas halindeyiz.
  • Güney gaz koridoru uzadığında, yeni katılımcılara da açık bir proje.
  • Yenilenebilir enerjideki rüzgar gücümüzü Türkiye'ye ve onun üzerinden Avrupa'ya satabiliriz. Avrupa'ya yeşil enerji sunabiliriz. Bunun için çalışıyoruz.

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU