Letonya: Türkiye’nin çıkarlarını destekleyeceğiz; AB’deki lobiniz biziz

Letonya Savunma Bakanı, Türkiye’nin çıkarlarını anladıklarını bildirdi

Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Pabriks. Fotoğraf: AA

Letonya Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Artis Pabriks, Avrupa Birliği (AB) söz konusunda olduğunda ülkesinin Türkiye’yi pek çok durumda desteklediğini bildirerek, “AB’deki lobiniz biziz” dedi.

Pabriks, SavunmaSanayiST’ye konuştu.

Türkiye’nin, Yapılandırılmış İşbirliği Savunma Anlaşması (PESCO) projelerine katılma konusunda destek verip vermediklerini konusunda bir soruyu yanıtlayan Pabriks, “Türkiye’nin PESCO projelerine dahil olmasını destekleriz. Bize göre kapı tüm NATO partnerlerine açık olmalı. AB söz konusu olduğunda Letonya Türkiye’yi pek çok durumda destekliyor. AB’deki lobiniz biziz. Bu kesinlikle bizim çıkarımıza olan bir durum” dedi.

Fransa’nın başını çektiği ve Avrupa’nın gündeminde bir süredir yer alan Avrupa Stratejik Otonomisi konusunda da konuşan Pabriks, “Türkiye’nin böyle bir konseptte yer almasını destekler misiniz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Aslında bu stratejik otonomi konsepti konusunda benim kişisel çekincelerim var. Bunu farklı şekilde yorumlayan ve anlayan çok sayıda kişi var. Letonya’nın perspektifinden bakarsak AB’nin planlamalarında hangi tür kelimeleri kullanıldığı umurumuzda değil. Şu anda Stratejik Pusula denilen şeyden benim anladığım şey bu. Bu kelimeler samimi değil. Fakat böyle bir şey olursa ve hayata geçerse Türkiye’nin davet edilmesini de kesinlikle destekleriz. AB içerisinde bu konuda kendimizi rehin aldığımız durumlar oluyor zira NATO’daki görüş ayrılıkları buraya da yansıyor. Bu noktada çıkarlarımız zarar görüyor. Hem NATO hem de AB’de oybirliğine ihtiyacımız oluyor. Türkiye’nin çıkarlarını anlıyoruz ve nereye kadar destekleyebilirsek bu çıkarları destekleyeceğiz.

 

SavunmaSanayiST 

DAHA FAZLA HABER OKU