Erbil'deki ABD konsolosluğuna saldırı: Irak dışından 12 balistik füze atıldı

Saldırıda bazı ev ve binalar hasar görürken, can kaybı yaşanmadı

Irak'ın Erbil kentindeki ABD Konsolosluğuna füze saldırısı düzenlendi.

Erbil Valisi Ümid Hoşnav, yerel medya Rudaw'a yaptığı açıklamada, ABD konsolosluğuna yönelik ''terör saldırısı'' olduğunu söyledi.

Füzeler ABD’nin Erbil Başkonsololuğu yakınları ile Mele Omer Köyü ve çevresine isabet etti.

Saldırının füzelerle yapıldığını aktaran Hoşnav, olaydan sonra kentteki güvenlik güçlerinin alarma geçtiğini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını bildirdi. ABD Savunma Bakanlığı ise saldırıya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

IKBY: 12 balistik füzeyle saldırı yapıldı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı da saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, saldırı sonucu bazı bina ve evlerde hasar meydana geldiği ancak can kaybının yaşanmadığı duyurularak, bir vatandaşın ise hafif bir şekilde yaralandığı ifade edildi.

Irak Anti-Terör Birimi ise, Erbil'in Irak dışından 12 balistik füzeyle saldırıya uğradığını duyurdu.

Hasar dışında can kaybı olmadığı belirtilen açıklamada, saldırının "doğudan yönlendirildiği" ifade edildi.

IKBY Dış Medya İlişkileri Sorumlusu Lawk Ghafuri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu gece Erbil'deki çok sayıda saldırı füzelerle gerçekleştirildi ve füzelerin hiçbiri Erbil'de inşaatı devam eden yeni ABD konsolosluğuna isabet etmedi. Ancak yerleşkenin etrafındaki alanlar füzelerle vuruldu" ifadelerine yer verdi.

Irak, İran Büyükelçisine nota verdi

Irak Dışişleri Bakanlığı, İran’ın Bağdat Büyükelçisi İreç Mescidi’yi bakanlığa çağırarak, Erbil saldırısından dolayı nota verdi.

Füze saldırılarının "İran’dan kaynaklandığı" iddia edildi

The Wall Street Journal gazetesinde yer alan ve ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, Erbil'de yapım aşamasındaki yeni ABD konsolosluk binası yakınına düşen füzelerin "İran kaynaklı" olduğu iddia edildi.

ABD'li yetkililerin, yerleşkenin vurulmadığı ve hiçbir ABD personelinin yaralanmadığını söylediği aktarılan haberde, yetkililerin saldırıda neyin hedef alındığından da emin olmadıklarını belirttikleri kaydedildi.

Haberde, "Irak'ta İran destekli milisler tarafından son yıllarda drone ve roketler kullanılarak bir dizi saldırı gerçekleştirilirken, bu tür saldırıların İran topraklarından kaynaklanması nadirdir" ifadelerine yer verildi.

 

Independent Türkçe, AA, Rudaw

DAHA FAZLA HABER OKU