ABD'deki Afganistan Büyükelçiliği parasızlıktan kapanıyor

Diplomatlara 30 gün süre tanındı

ABD'nin Afganistan'ın yurtdışındaki malvarlıklarını dondurmasıyla Washington'daki büyükelçilikte çalışan diplomatlar aylardır maaş alamadığını söylemişti (Embassyofafghanistan.org) 

ABD'nin başkenti Washington'daki Afganistan Büyükelçiliği finansal kaynaklar yetersiz olduğu için kapatılacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yetkililerin cuma günkü açıklamasında Afganistan tarafından yeterli finansman sağlanmadığı için büyükelçiliğin kapatılacağı belirtildi.

Kimliğini paylaşmayan yetkililer, ABD destekli eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümeti tarafından görevlendirilmiş diplomatlara sınırdışı edilmeden ülkede oturma izni ya da geçici olarak şartlı ikamet izni başvurusu yapmaları için 30 gün müddet tanınacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban, ABD birliklerinin çekilmesiyle 15 Ağustos'ta Kabil'e girerek ülkenin yönetimini ele geçirmişti.

Diplomatların Taliban kontrolündeki Afganistan'a geri gönderilmeyeceği belirtirken, sınırdışı edilmeleri durumunda çalışanların hangi ülkeye sevk edileceği veya nasıl bir prosedür izleneceği açıklanmadı.

Yetkililer, Washington'daki Afganistan Büyükelçiliği'nde New York ve Los Angeles'taki konsolosluklarda görevlendirilen personel de dahil 100'e yakın diplomatın çalıştığını, bu kişilerden 25'inin henüz ülkede kalmak için başvuru yapmadığını söyledi.

Taliban'ı tanımayan bu diplomatlar, Kabil'den bağımsız olarak görevlerini sürdürüyor. Bu kişilerin çoğu Taliban'ın "gayrimeşru" olduğunu düşünüyor ve büyükelçiliklerde Afganistan'ın uluslararası camiada kabul gören bayrağı dalgalanmaya devam ediyor.

ABD, ekimde Afganistan Merkez Bankası'nın Amerika'daki 7 milyar dolarını dondurmuştu.

Şubattaysa ABD Başkanı Joe Biden hükümeti el konan malvarlıklarının yarısının bağımsız bir vakıf kurularak Afganların yararına, diğer yarısının da 11 Eylül kurbanlarının halen devam eden hukuki süreçleri ve tazminatları için kullanılacağını açıklamıştı.
 


Taliban sözcü yardımcısı İnamullah Samangani 14 Şubat'taki açıklamasında karara tepki göstererek "11 Eylül saldırılarının Afganistan'la hiçbir ilgisi yok" demişti. ABD'deki Afgan diplomatlar da ekimden beri maaş alamadıklarını söylemişti.  

Taliban'ın kontrolündeki Afganistan Merkez Bankası'nın İngiltere, Almanya, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerde dondurulmuş 2 milyar dolar rezervi daha var.   

Afganistan ABD Büyükelçisi Adela Raz, gelişmelerle ilgili yorum talebine cevap vermezken kendisiyle birlikte çalışan diplomatlara da ulaşılamadı.

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden bu yana yaklaşık 100 bin Afgan, ABD'de kalmak için başvuru yaptı.



Independent Türkçe, New York Times, AFP

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU