Beklenen "üçlü zirve" gerçekleşti: Lavrov ve Kuleba'dan ayrı ayrı açıklama

Antalya'da gerçekleşen toplantı yaklaşık 1,5 saat sürdü. Lavrov ve Kuleba toplantı sonrası ayrı ayrı basın mensuplarına açıklama yaptı

Fotoğraf: AA

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı başladı.

Antalya'daki Regnum Carya Otel'de 11.25'te başlayan görüşme 12.50'de sona erdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu zirve öncesi Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile ikili görüşme yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus ve Ukrayna dışişleri bakanları savaştan bu yana ilk kez bir araya geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov dün yaptığı açıklamada, bu görüşmenin çok önemli olacağını söylemişti.

Çavuşoğlu: Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesi

Üçlü zirve sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Barışa ihtiyacın en fazla olduğu bu zamanda,AntalyaDF marjında Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba’yla üçlü formatta görüştük. Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesi. Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Kuleba: 24 saatlik bir ateşkes istedik ama herhangi bir ilerleme kaydedemedik

Üçlü zirve sonrası dışişleri bakanları ayrı ayrı basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna'nın Mariupol kentininin havadan sürekli bombardıman altında olduğunu, görüşmeye insani amaçla geldiğini ifade ederek "Mariupol kentinden sivillerin çıkışı için yardım rica ediyoruz. İnsani koridorun oluşturulması gerekiyor Mariupol'e insani yardım temin etmek için. Ne yazık ki Bakan Lavrov (insani koridorlar) buna bir taahhüt vermedi. Yine de yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını, yazışacağını belirtti. 24 saatlik bir ateşkes istedik ama herhangi bir ilerleme kaydedemedik. Öyle gözüküyor ki diğer karar alıcıların devreye girmesi gerekecek" dedi.

20220310_2_52545296_74513262.jpg
Fotoğraf: AA


Sahadaki insani konular için çabaları sürdürmeye karar verdiklerini aktaran Kuleba, "Ben yine böyle (Antalya'daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım" ifadelerini kulandı.

"Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız" diyen Kuleba bugün ihtiyaç duydukları tek şeyin "ciddi ve yapıcı bir görüşme" olduğunun altını çizerek "Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de bu görüşmeye hazır olacağım." dedi.

Rus mevkidaşı Lavrov'a yönelik eleştirilerde de bulunan Bakan Kuleba, "Ben burada bir Dışişleri Bakanı olarak, karar alabilme yetkisinde biri olarak, çözüm bulma amacıyla geldim ama kendisi (Lavrov) sadece dinlemek amacıyla gelmiş" diye konuştu.

Lavrov: Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar

Görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lavrov, çözüme yönelik her girişimi desteklediklerini söyledi.

"Askeri birliklerimizin sivillerin zarar görmemesi için ne tür tedbir aldıklarını açıklamaya çalıştık" diyen Lavrov şöyle devam etti:

Askerlerimizin sivillerin hayatlarını kolaylaştırmak için neler yaptıklarını anlattık, bazıları esir düştü, bazıları gönüllüler, Ukrayna radikalleri tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor. Gerçekleri çok iyi biliyorsunuz. Savunma Bakanlığımız açıklamalar yapıyor kamuoyunu bilgilendiriyor. Her gün insanların tahliyesi için koridor açmaktayız, hala da bunu hayata geçirmeye devam ediyoruz. Sahada durumu denetleyen güçler güvenlikli tahliyeleri gerçekleştiriyor. 

"Avrupa, Ukrayna'da ölümcül silahları teşvik ediyor"

Ukrayna'nın silah alımını tehlikeli gördüklerini belirten Lavrov, "Avrupa, Ukrayna'da ölümcül silahları teşvik ediyor. Ölümcül silahların Ukrayna'ya girmesini teşvik ediyor. Teröristler bunları sivil havacılık için tehdit oluşturmak için bunları kullanıyor. Roketatarlar bunların eline geçecek. Avrupalı meslektaşlarımıza soruyoruz: Siz burada ortaya çıkan politikayı nasıl engelleyeceksiniz? Rusya'ya yönelik tehdidi nasıl önleyeceksiniz?" ifadelerini kullandı.

20220310_2_52545609_74513944.jpg
Fotoğraf: AA


"Diğer ülkelere saldırmayacağız" diyen Lavrov, "Ukrayna'ya da saldırmadık. Defalarca izah ettik. Burada Rusya Federasyonu'nun güvenliğine tehdit oluşturmaktadır. Uzun yıllardır açıkladı, kimse bizi dinlemedi. Pentagon biyolojik laboratuvarda yapıyor. Bunlar ilerde biyolojik silah imalatı için kullanılabilir. Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır" dedi.

"Ekonomik yaptırımları da aşarız, nükleer savaşın çıkacağına inanmıyorum"

Rusya'ya yönelik alınan ekonomik yaptırım kararlarını da değerlendiren Lavrov, "Biz bunları da aşarız. Bu krizi de aşacağız. Ve akıl sağlığımızı temizleyeceğiz, sağlıklı bir vicdanla aşacağız. Batı dayanılabilir bir ortak değil. Elimizden gelen herşeyi yapacağız ki Batı'ya bağlı kalmayalım" diye konuştu.

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski'nin bir araya gelip gelemeyeceği ile ilgili bir soruya ise Lavrov, "Başkan Putin reddetmiyor, Zelenski ile buluşabilir. Ama bu olmadan önce belirli hazırlıkların yapılması şart. Putin temaslardan asla kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz" yanıtını verdi.

"Nükleer savaş çıkar mı?" sorusuna da yanıt veren Lavrov, "Buna inanmıyorum, inanmak istemiyorum. Biden, 'Bu yaptırımların alternatifi sadece Üçüncü Dünya Savaşı' dedi. Kafalarından bu fikirler geçiyor ve biz kaygılanıyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU