Mithat Sancar: 31 Aralık gecesi tarihin en büyük zamları yapıldı, o zaman Ukrayna savaşı mı vardı?

HDP Eş Genel Başkanı Sancar partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada "20 yıldır iktidardalar ama hiçbir sorunun sorumluluğunu üstlenecek basireti, dirayeti, samiyieti göstermiyorlar" diye konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde eylem yapan kadınlara selam gönderen Sancar, "Deniz Poyraz ve Garibe Gezer şahsında baskıya, zulme, ataerkiye karşı özgürlük mücadelesi yürüten kadınların önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu.

"Muhalefetin ukuksuzlukta iktidarla ortaklaşması asla kabul edilemez"

HDP Diyarbakır Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasına değinen Sancar "İktidarın HDP ve kadın düşmanlığını zaten biliyoruz ancak iktidarın hukuksuzluğundan söz eden siyasi muhalefetin de mesele HDP olunca hukuk varmış gibi davranması, hukuksuzlukta iktidarla bu konuda ortaklaşması asla kabul edilemez bu tutum mutlaka demokratik kamuoyu ve vicdanlarda kaydını bulmuştur kadınlar bunu unutmayacak ve faturasını çıkaracaktır" ifadelerini kullandı.

"Hiçbir sorunun sorumluluğunu üstlenecek basireti, dirayeti, samimiyeti göstermiyorlar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmayı hatırlatan Sancar, "20 yıldır iktidardalar ama hiçbir sorunun sorumluluğunu üstlenecek basireti, dirayeti, samimiyeti göstermiyorlar. İyi bir şey olduğunda kendileri bunun sahibi ama her türlü felaket ve sorun onların dışındaki sebeplerden kaynaklanıyor. Anlayış bu ama ortada büyük bir yalan var bu yalanları artık kimse yemiyor" diye konuştu.

Sancar şöyle devam etti:

O zaman soralım: 31 Aralık gecesi tarihin en büyük zamları yapıldı o zaman Ukrayna savaşı var mıydı? Çiftçiyi tasfiye derken Ukrayna savaşı mı vardı? 3 yıl önceki tanzim satış kuyruklarında Ukrayna savaşı mı vardı? Askıda ekmek kampanyası sırasında Ukrayna savaşı mı vardı? Daha geçen hafta zeytinlikleri talana açtılar.  Ayçiçek tarlaları yetmedi.  Asırlık zeytin ağaçlarını talana açmaya yönelik bir yönetmelik çıkardılar. Bu yönetmeliği uygulatmayacaz.

Gıda krizinin aşılması için acil tedbir önerileri

Sancar yaşanan gıda krizinin aşılması için partisinin hazırladığı acil tebdir önerilerini açıkladı.

Sancar önerilerini şöyle sıraladı:

Acil olarak tarımsal üretimi artıracak politikaların devreye sokulması gerekiyor. Bunun için çiftçilerin üretime dönebilmesi için tohum gübre mazot elektrik ve sulama giderlerinin ihtiyaç sınırlarına kadar kamu tarafından karşılanması lazım bunun için bir düzenleme derhal Meclis'e getirilmeli.

Çitçiye verilen destek güncel döviz kuru baz alınarak hemen 2 katına çıkarılmalı.

Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan 100.OO0 TL'ye kadAr olan borçları hemen silinmeli kalan borçlar faizsiz olarak yeniden yapılandırılmalı

Akaryakıt başta olmak üzere ÖTV hemen kaldırılmalı ve yapılan tüm zamlar geri alınmalıdır.

Vergide adaletin sağlanması için kurumlar vergisi artırılmalı.

Geriye dönük vergi affı ve istisnaları gözden geçirilmeli. Bu yolla elde edilen haksız kazançların hepsi geri alınmalı.

Elektrik, su, doğal gaz, internet gibi temel ihtiyaçlar tek hane için ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz hale getirilmeli. Derhal elektrik dağıtım hizmetleri kamulaştırılmalı.

Yandaşlara peşkeş çekilen kamu ihaleleri derhal iptal edilmeli.

Köprü ve otoyollar için yandaş şirketlere yapılan ödemeler hemen durdurulmalı, buralar acilen kamulaştırılarak ücretsiz hale getirimeli.

Gerçek ve tüzel kişilerin bankalara olan kredi kartı ve ihtiyaç kredisi, ve diğer tüm kredi borçları faizleri silinerek 2023’ün sonuna kadar ertelenmeli.

Kamu bütçesinden işsizlere ve asgari ücretin altında geliri olanlara herhangi bir şart aranmaksızın güncel açlık sınırını tamamlayacak şekilde gelir sağlanmalı.

Asgari ücret, insan onuruna yaraşır bir düzeyde acil olarak yeniden belirlenmeli.

Savaş ve çatışma politikalarına bir an önce son verilmeli.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU