Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yarın Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının görüşmesinde olumlu adımlar atılacağına inanıyoruz

Yarın Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın katılımıyla gerçekleşecek 3'lü zirveye ilişkin konuşan Erdoğan, "Türkiye'nin anahtar konumu her taraftan takdir topluyor. İnsaşllah diplomasi trafiğimizi 11-13 Mart tarihlerinde Antalya Diplomasi Forumu'yla sürdüreceğiz

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

Konuşmasında 6 muhalefet partisinin bir araya gelmesini ile ilgili yorumlarda bulunan Erdoğan, "CHP, peşine taktığı bir 28 Şubat ittifakı kurdu. Güya bu ittifakla seçimi kazanarak yönetim sistemini değiştirecek, bölgemizi krizlerden kurtarıp çiçek böcek diyarı haline getirecekler" dedi.

"28 Şubat ittifakının ortaya koyduğu bir program yok" diyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

28 Şubat ittifakının karşı çıktığı hususlara baktığımızda Türkiye'nin kazanımlarından vazgeçeceklerini, sınırötesi harekâtlarını bitireceklerini, bulunduğumuz yerlerden çekileceklerini, ekonomiyi IMF'e teslim edeceklerini, savunma sanayi, nükleer santral gibi büyük yatırımlara kilit vuracaklarını, S400'leri geri vereceklerini, ATAK'ları atacaklarını, yap-işlet-devret projelerini yerle yeksan edeceklerini, bu hizmetleri verenleri pişman edeceklerini; ülkemizi tekrar 1990'ların sefaletine götüreceklerini anlıyoruz. Bu dev yatırımları yapan müteahhitleri tehdit etmek suretiyle 'sakın ha' diyen bir muhalefet mantığını dünyanın hiçbir yerinde duymadık, görmedik, bilmiyoruz. Enflasyonu nasıl indireceklerini, PKK ve FETÖ ile nasıl mücadele edeceklerine ilişkin bir program göremedik. Daha cumhurbaşkanı adayını belirleyememiş olanlar doğrudan başbakanlık pazarlığına giriştiler. 

"Vatandaşımızın alım gücünü iyileştirmek için çok sayıda adım attık"

Erdoğan konuşmasında, enflasyon konusuna da değindi.

"Kurdaki yükselişten, küresel emtiadaki artışlardan kaynaklanan bir pahalıkla karşı karşıyayız" diyen Erdoğan, "Enflasyonla gelişmiş ülkelerin de boğuştuğu bir gerçektir. Bu süreçte Türkiye üretim ve istihdam gücüyle şoklara karşı dayanıklılığını ispatlamıştır" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Vatandaşımızın alım gücünü iyileştirmek için çok sayıda adım attık. Geçtiğimiz sene enerji sübvansiyonları için 165 milyar liralık kaynak kullandık. Bu yıl da elektrik ve doğalgazda çok daha yüksek sübvansiyonlarla vatandaşımızı korumayı sürdürüyoruz. Sondaj gemilerimizi şimdi 5'e çıkarıyoruz. Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları da mercek altına aldık. Her konuda vatandaşımız lehine yapılacak ne varsa hayata geçireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Kur korumalı mevduata vatandaşımız büyük ilgi gösterdi. Bu hesaplarda biriken tutar 550 milyar lirayı buldu.

"11 yıldır bölgedeki katliamları uzaktan izliyorlar"

Konuşmasında "Ülkemizin de içinde yer aldığı bölge son 11 yıldır meşakkatli günler geçiriyor" diyen Erdoğan, "Suriye'de 12 milyon kişinin evlerini terk etmesine yol açan kriz halen devam ediyor. Acımasızca devam eden bu süreçte de bu işi nasıl bir barış havzasına dönüştürürüz bunun mücadelesini verdik. Lübnan'dan Irak'a, Afganistan'dan Libya'ya kadar kan, gözyaşı, çatışma ve istikrarsız hakim. Nereye baksak orada bir avuç azınlığın hırsı ve ikbali uğruna masumların acı çektiğini görüyoruz. Barışın çocuklarını yeniden ihya etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
"İnsanlık adına yüzkarası bu tablo karşısında, görevi güvenlik ve istikrarı sağlamak olan kuruluşlar kıllarını dahi kıpırdatmıyor" diyen Erdoğan, "Dünyada gücü elinde bulundurduğunu söyleyen ülkeler nerede? Kendi çıkarları söz konusu olduğunda dünyayı ayağa kaldıranlar son 11 yıldır bölgedeki katliamları uzaktan izliyorlar" diye konuştu.

Erdoğan, Rusya'ya yönelik yaptırımlarından dolayı Batı ülkelerine de tepki göstererek, "Cadı avını andıran uygulamları da kabul etmiyoruz. Almanya'da flarmoni orkestrasının şefi Putin'in arkadaşı diye görevine son veriyorlar. Böyle saçmalık olur mu? Dostoyevski'nin eserlerine yasak getiriyorlar. Böyle saçmalık olur mu? Bunun tarihte Bağdak'taki kütüphaneleri yıkan Hülagü'den ne farkı var?" dedi.

"Yarın Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarının görüşmesinde olumlu adımlar atılacağına inanıyoruz"

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın durdurulması için diplomasi yürütttüklerini belirten Erdoğan, "Türkiye'nin anahtar konumu her taraftan takdir topluyor. İnsaşllah diplomasi trafiğimizi 11-13 Mart tarihlerinde Antalya Diplomasi Forumu'yla sürdüreceğiz. Yarın Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarının görüşmesinde olumlu adımlar atılacağına inanıyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU