Dünyanın dört bir yanından karikatüristler Rusya - Ukrayna savaşını çizdi

Sanatçılar tüm dünyanın dikkatle izlediği çatışmayı çizgileriyle yorumladı

Carlos Latuff, Ukrayna'daki direnişçiler ana akım medyada kahraman olarak gösterilirken Filistindeki direnişçilerin terörist olarak gösterildiği ve medyanın çifte standart uyguladığını vurguluyor (Carlos Latuff/Mondoweiss)

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat'ta askeri harekat başlatmasının ardından tüm dünyanın pür dikkat izlediği çatışma sanat dünyasına da çeşitli biçimlerde yansıyor. 

Dünyanın farklı noktalarından pek çok çizer savaşı kendi bakış açılarından ele aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaşı lanetleyenler, Rusya'nın saldırganlığını kınayanlar, uluslararası medyanın Ukrayna'ya gösterdiği ilgiyi Ortadoğu'daki savaşlardan esirgemesini eleştirenler, sıradan kişilerin yaşadığı trajedileri resmedenler, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin duruşunu takdir edenler, nükleer savaş tehdidine dikkat çekenler… 

Çatışma gerek sosyal medyada, gerek basında, gerekse de sahada devam ederken sanatçılar da savaşın ironisini ve trajedisini kendi renkleriyle aktardı.

Çizerlerin çalışmalarını paylaşan ve bu çalışmalar için bir üs işlevi gören Hollanda merkezli sanat kolektifi Cartoon Movement da sanatçıların gelişmeleri nasıl yorumladığını gün gün paylaştı. Bununla birlikte farklı yayın kuruluşlarında yayımlanmak üzere karikatürler hazırlayan çizerler sosyal medya hesaplarından da çalışmalarını sundu.

Mizah dergileri Leman ve Uykusuz da savaşı Türkiye'deki yansılamalarından ele aldı. Her iki dergi de #SavaşaHayır sloganını kapağa taşırken Leman, Putin'i çizdi, Uykusuz da Boğazlar'ın kapatılıp kapatılmayacağı tartışmasını işledi. 

Bu çalışmalardan bir kısmı şu şekilde:

 

Kübalı çizer Miguel Morales Madrigal tüm parmakların saldırganlaşan Rusya'yı gösterdiğini vurguladı. 

 

Öte yandan Kosta Rikalı çizer Arcadio Esquivel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dünyada en çok nefret edilen kişi haline geldiğini anlattı.

 

Hollandalı çizer Maarten Wolterink ise bu savaşı bir tek Putin'in istediğini ima ederek "Putin'in savaşı" ifadesini kullanıyor. 

 

Bununla birlikte Polonyalı çizer Dariusz Dabrowski savaşın yalnızca ölüm getireceğine dikkat çekmiş. 

 

Dünyanın Ortadoğu ve Avrupa halklarına farklı biçimde davrandığını belirten Filistin asıllı İsveçli çizer Mahmoud Abbas; Suriye, Irak, Yemen, Afganistan ve Filistin'deki savaşa kayıtsız kalındığını ancak Ukrayna için "Savaşa hayır" dendiğini belirtti.

 

Putin'in savaş kararı alarak asla unutulmayacak bir hame yaptığını ifade eden Ürdünlü çizer Emad Hajjaj ise Rusya Devlet Başkanı'nın şiddete başvurarak tarihi yeniden yazdığına işaret etmiş.

 

Bulgar çizer Ivalio Tsvetkov de Putin'in savaşının ters tepeceğini ve dönüp kendisini vuracağını belirtiyor. 

 

İtalyan çizer Emanuele Del Rosso da uluslararası basının ikiyüzlü tutumuna dikkat çeken karikatüristler arasında.

 

Bir diğer İtalyan çizer Marco De Angelis ise Rusya'nın Ukrayna'yı savaşla masaya oturtmaya çalıştığını ifade etti. 

 

Letonyalı çizer Gatis Šļūka, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmek isterken kazdığı çukura düşeceğini ima ediyor. 

 

İranlı çizer Iman Rezaee de Putin'in Ukrayna'yı yakarak tüm dünyayı ateşe verdiğini söyledi. 

 

Çizimleri The Times'ta yayımlanan Britanyalı çizer Morten Morland, Zelenski'nin Putin karşısında devleştiğini vurguladı.

 

The Guardian'ın çizeri Britanyalı Ben Jennings ise Putin'in solundaki meleği dinlemek yerine sağındaki şeytana kulak verdiğine işaret etti. 

 

KyivPost'ta Tango imzasıyla yayımlanan karikatürde Putin'in kurmaylarıyla bir tabutun üstünde görüştüğü vurgulandı.

 

Türkiye'de de yakından tanınan Brezilyalı sosyalist çizer Carlos Latuff'un karikatürlerinde ana akım medyaya ikiyüzlülük eleştirisi getirildi.

 

Öte yandan ABD'li çizer Walt Handelsman, Putin'in Ukrayna'yı kanla ikiye böldüğünü belirtti.

 

Zelenski'yi daha önce seslendirdiği Ayı Paddington'la tasvir eden Britanyalı çizer Christian Adams, Putin'i de ayı olarak resmetti. 

 

Ukraynalı çizer Vladimir Kazanevsky ise Rusya'yı Ukrayna'yı yiyen bir kurt biçiminde tasvir ederken Batılı güçleri de havlayan bir köpek olarak tasvir etti.

 

 

Türkiye'nin en çok satan iki mizah dergisi Uykusuz ve Leman da Rusya - Ukrayna savaşını kapaklarına taşıdı. 

 

 

Independent Türkçe, Cartoon Movement, Mondoweiss, US News, Money Control

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU