Ukrayna'nın batı bölgelerindeki göçmenler, kısa sürede zafer kazanılacağını ve evlerine döneceklerini ümit ediyor

Ukraynalı gazeteci, yazar Anwar Derkach, Lviv'den bildirdi. "Çatışmaların yaşandığı bölgelerden kaçan Ukraynalılar, kente akın etmiş durumda" diyen Derkach, Lviv'de ciddi bir barınma sorunu yaşandığını aktardı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimiyle başlayan savaşta onuncu güne gelindi. 

Birleşmiş Milletler'in (BM) açıkladığı rakamlara göre, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da ölen ve yaralanan sivillerin sayısı 1000'i geçti. 
Savaş nedeniyle 1,2 milyondan fazla kişi ülkeden ayrıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah (5 Mart) yaptığı açıklamasıyla Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu.

Çatışmaların yaşandığı bölgelerden kaçan Ukraynalıların bir kısmı, Doğu Avrupa ülkelerine göç etmeye çalışırken, diğer bir kısım ise ülkenin batısındaki şehirlere göçüyor.


Lviv'deki son durum

Ukraynalı gazeteci, yazar Anwar Derkach, ülke içi göçmenlerin akın ettiği Lviv'den Independent Türkçe'ye ülkedeki son durumu bildirdi.

Derkach, "Şu anda tüm ülkeyle birlikte Lviv de ağır günler geçiriyor, çünkü hayatını ve sağlığını korumak için askeri operasyonların yapıldığı bölgelerden kaçan iç göçmenler kente akın etmiş durumda" dedi.

Ternopil kentinden Lviv'e geçtiğini ve bu yolculuk süresince çatışma bölgelerinden kaçan Ukraynalılarla konuşup, durumlarını gözlemlediğini söyleyen Anwar Derkach, bölgedeki durum hakkında şunları anlattı:

Çatışma bölgelerinden kaçan Ukraynalıların tüm dikkati ülkede yaşanan olaylara odaklanmış durumda. Çoğu akrabalarına telefon yoluyla ulaşıp, neler yaşadıklarını ve ne durumda olduklarından haber almak istiyor; bir kısmı da çaresizce ağlıyor.”


En önemli sorun barınma: Tek odalı daire 350 dolar

Ukrayna'nın batısındaki durum hakkında bilgi veren Derkach, "Buradaki herkes, bir yandan ülkenin doğusundaki insanlarla dayanışma duygusuna endekslenmişken, öte yandan çatışma bölgelerindekilere nasıl yardım edeceğini düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Lviv'de gönüllü şekilde oluşturulan karargahlarda çalışanların, iç göçmenlere barınmaları için yer bulmak için yardım ettiğini kaydeden Derkach, şu anda barınma meselesinin büyük bir sorun haline geldiğini ifade etti. 

Anwar Derkach, şunları aktardı: 

En önemli sorun da şu ki; Ternopil'de tek odalı dairenin aylık kira bedeli 350 dolara çıktı. Bir taşra şehri için bu, çok yüksek bir fiyat. 

Elbette buraya gelen iç göçmenlerin çoğunluğuna bir aylık ev kiralamak gerekmiyor; çünkü onların çoğu Batı'ya gitmeyi ümit ediyor. Fakat Önemli bir kısmı ise, Ukrayna'nın zafer kazanacağına ve kısa süre içinde kendi evlerine döneceklerine dair ümit besliyor.


"İnsanların sığınabileceği tüm restoranlar ve evler dolmuş durumda"

Derkach, çatışma bölgelerinden kaçan Ukraynalıların bir kısmının, Ternopil ve Lviv'de kısa süre kaldıktan hemen sonra, batı sınırından Polonya ve diğer ülkelere gönderildiğini belirtti.

"Şimdiye kadarki istatistiklere göre, Polonya sınırından yaklaşık bir milyon göçmen geçti" diyen Anwar Derkach, "Şu anda Batı Ukrayna'nın Lviv, Ternopil ve İvano-Frankivsk kentlerinde toplanan iç göçmenlerin sorunlarını çözmekle uğraşılıyor. Bunun üstesinden gelmek olağanüstü zor. İnsanların sığınabileceği tüm restoranlar ve evler dolmuş durumda" diyerek sözlerini tamamladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU